Varianta Delta face ravagii, iar țările sărace rămân rapid fără vaccin

Publicat: 22 iun. 2021, 17:00, de Laura Macovei, în Internațional , ? cititori
Varianta Delta face ravagii, iar țările sărace rămân rapid fără vaccin

Varianta Delta a coronavirusului, care a fost descoperită în India, este cea mai rapidă şi mai puternică de până acum.

Acest lucru este cu atât mai grav cu cât țările sărace, avertizează OMS, rămân rapid fără vaccinuri. Varianta Delta este mai contagioasă și poate ajunge mai ușor la cei vulnerabili și în special la cei care nu sunt vaccinați.

Prin urmare, tot mai multe țări sărace care ar trebui să beneficieze de vaccin prin programul Covax nu au suficiente doze pentru a continua programele de imunizare. Unii experți în sănătate cred că ar putea trece luni, dacă nu chiar ani, până când vor fi vaccinate la nivel mondial suficiente persoane pentru a se putea declara încetarea pandemiei.

OMS a transmis în urmă cu câteva zile că varianta Delta devine dominantă la nivel mondial. Studiile sugerează că este cu aproximativ 60% mai transmisibilă decât Alfa, varianta apărută în Marea Britanie, care este la rândul ei mult mai contagioasă decât tulpina iniţială. Delta s-a răspândit până acum în cel puțin 92 de ţări

Au apărut foarte multe variante, cu atribute asemănătoare. E ca și cum ai încerca să deschizi un lacăt cu cifru. Unele variante ale virusului au nimerit niște cifre, alte variante au nimerit alte cifre, dar până acum niciunul dintre virusuri nu a găsit combinația de transmisibilitate și letalitate. Varianta Delta este cea mai puternică, mai rapidă și mai adaptată dintre toate.

Va ajunge la persoanele vulnerabile mai eficient decât variantele anterioare. Dacă mai sunt persoane vulnerabile nevaccinate, riscul pentru ele este și mai mare.
Acest virus poate fi mai letal, pentru că are un mod de transmitere mai eficient de la om la om și în cele din urmă îi va găsi pe cei vulnerabili, care se vor îmbolnăvi grav, vor trebui spitalizați și pot, în cele din urmă, muri
”, a declarat Michael Ryan, director executiv al OMS, potrivit BBC.