Variola maimuței: ”Nu este vaccin pentru toată lumea”, avertizează OMS

În timp ce numărul cazurilor de variola maimuței crește, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) avertizează că nu sunt vaccinuri contra acestei infecții pentru toată lumea, transmite Euronews.

În aceste condiții, OMS recomandă ca vaccinul să se administreaze cu prioritate celor care au cel mai mare risc, așa cum sunt persoanele care au mai mulți parteneri sexuali, celor care îngrijesc persoane diagnosticate cu această boală sau derulează cercetări privitoare la acest virus.

Este important să subliniem că vaccinul nu induce imediat protecție contra infecției sau bolii. Protecția se instalează abia după câteva săptămâni, subliniază Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS. Așadar, chiar vaccinată, persoana respectivă trebuie să fie prudentă.

Această epidemie poate fi oprită, dacă țările, comunitățile și indivizii se informează, țin seama de riscuri, adoptă măsurile necesare pentru a stopa transmiterea și asigură protecția grupurilor vulnerabile, explică dr. Tedros.

OMS subliniază că ar fi bine să se evite greșelile comise în gestionarea pandemiei Covid-19, când țările bogate au luat aproape toată cantitatea de vaccinuri disponibile, prin împarțirea echitabilă a dozelor disponibile.

În prezent, un singur vaccin antivariolic a fost aprobat de Uniunea Europeană contra variolei maimuței. Dar acest vaccin, produs de compania daneză Bavarian Nordic, nu este disponibil imediat. Cea mai mare parte din cele 16 milioane de doze sunt în vrac și sunt necesare mai multe luni pentru ca ele să fie disponibile în fiole pregătite pentru administrare.

Vaccinarea se efectuează cu două doze la un interval de cel puțin 28 de zile. Pentru persoanele vaccinate contra variolei în copilărie, o doză este suficientă. Pentru persoanele imunodeprimate este recomandată și o a treia doză. Potrivit Institutului Pasteur, acest vaccin ar fi eficace 85% contra virusului.

În afara zonelor endemice din Africa, de la începutul lunii mai, au fost detectate peste 18.000 de cazuri de variola maimuței. Această boală a fost semnalată în 78 de țări, 70% dintre cazuri fiind concentrate în Europa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

O polițistă de la Rutieră înjură ca la ușa cortului. Conducerea...

O polițistă din București s-a filmat cu cameră body cam din dotare în timp ce înjura ca la ușa cortului un șofer tras pe...

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...