Îngrijorător: Vârsta medie a mamelor minore în România a scăzut și a ajuns la 15 ani

16Datele oficiale arată că mamele care n-au împlinit 15 ani și sunt deja gravide reprezintă un fenomen îngrijorător. Oficial, una din patru mame din Uniunea Europeană, care nu a împlinit vârsta majoratului, e din România.

Vârsta medie a unei mame minore în România a ajuns la 15,4 ani, în scădere cu circa doi ani față de 2018.

Cele mai recente date ale Institutului Național de Statistică arată că un copil din zece care se naște la noi în țară este adus pe lume de o mamă minoră.

Anul trecut mamele minore au născut aproape 18.000 de copii.

România, primul loc la capitolul mame minore

Datele ultimului barometru Eurostat arată că 23% dintre mamele minore din UE trăiesc în România, unde peste 8.600 de tinere fete au devenit mame înaintea majoratului, iar 725 dintre ele au copil la vârste mai mici de 15 ani.

Prin comparație, state ca Danemarca, Slovenia și Luxemburg înregistrează sub 50 de nașteri anual la mame sub 18 ani.

De asemenea, există și trei țări europene, Finlanda, Danemarca și Olanda, în care nicio fată sub 15 ani nu a devenit mamă în anul 2018. 

Cele mai mari rate ale mortalității infantile s-au înregistrat în județele: Tulcea, Mehedinți și Constanța. La polul opus se află Neamț, Vaslui și Iași.

„Statul nu intervine. Când nu intervii, ești cel puțin complice. Doar 2% din mame minore au primit sprijin de la Direcția pentru Protecția Copilului.

Cea mai gravă formă de discriminare este ignorarea, prin condamnare la sărăcie și la lipsă de educație generații întregi. Vorbim de slaba funcționare a instituțiilor statului. Sunt legi, sunt specialiști și instituții, dar ele nu își fac treaba sau o fac prost.

Trebuie să facem ce spune legea, adică să ajutăm mama, să o ajutăm să își continue școala, să o scoatem din zona de abuz, pentru că multe astfel de cazuri sunt acolo.

Bucureștiul nu are nici măcar un centru pentru mame minore, unde ele să vină să beneficieze de sprijin.

18.000 de copii sunt mame și pentru că părinții nu și-au făcut treaba. Ne batem joc de 18.000 de fete anual și de 18.000 de nou-născuți anual”, a spus sociologul Gelu Duminică, potrivit Digi24.

Lipsa educației sexuale și sărăcia sunt factori care alimentează fenomenul mamelor minore.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Corupție și afaceri de tip cartel la ANSVSA. Păle ar fi...

Ies la iveală cazuri grave de corupție din rândurile doctorilor veterinari. Dănuț Păle, Subsecretarul de Stat din ANSVSA, ar fi cerut scoaterea de pe...

Se întâmplă în această noapte: Ceremonia de repatriere a ultimului detaşament...

Ceremonia de repatriere a ultimului detaşament românesc din teatrul de operaţii Afganistan va avea loc în noaptea de sâmbătă spre duminică, la ora 01.30,...