România are nevoie să se înarmeze cu submarine, consideră ministrul Apărării, Vasile Dîncu. Acesta susține că Marea Neagră s-a aglomerat şi ”este plină de rechini”, prin urmare România trebuie să achiziționeze submarine pentru că este important ”să ai lucrul tău”.
”Delfinul e singurul submarin-şcoală. Sperăm ca în viitor să şi producem în România submarine, dar deocamdată trebuie să achiziţionăm submarine pentru că Marea Neagră s-a aglomerat foarte mult, este plină de ”rechini” şi este nevoie de asta”, a declarat zilele acestea Vasile Dîncu la Realitatea Plus.
În cadrul emisiunii „Pe Plan Extern”, din toamna anului 2020, generalul Grumaz și-a adus aminte de un moment petrecut la mijlocul anilor 1990, când țara noastră a avut șansa să salveze bătrânul și singurul nostru submarin – Delfinul. Problema Delfinului cu bateria putea fi rezolvată atunci pentru 6 milioane de dolari. Din păcate Armata a dorit, dar nu a existat voință politică la acea vreme.
„Îmi aduc aminte când eram în departamentul înzestrării că s-a pus problema recondiționării submarinul Delfinul. Dar decizia politică nu a venit niciodată. Era prin anii 94-95, când s-a luat în calcul achiziționarea unei baterii de submarin din India pentru 6 milioane de dolari. Nu s-a rezolvat.
Când vorbim de factorul militar, trebuie să ținem cont și de factorul politic care e decisiv. Așa a rămas Delfinul doar o stație de antrenament pentru personalul de pe submarine”, a precizat generalul (r.) Grumaz.
Are aproximativ 73 de metri lungime
Submarinul Delfinul a costat 40 de milioane de dolari și a fost construit în URSS. El a fost predat României în 1985 și adus în mare secret în țară. Delfinul face parte din clasa Kilo și a fost la vremea lui printre cele mai moderne prezente în Marea Neagră.
Delfinul are aproximativ 73 de metri lungime, 10 metri lățime și putea atinge o viteză la suprafață de 8-12 noduri iar în imersiune 20 de noduri (aproximativ 40 km/h). Delfinul a fost dotat cu șapte tipuri de torpile și putea lansa 18 torpile în 6.4 minute.
Submarinul Delfinul se află la cheu din 1996, când s-au epuizat acumulatorii motorului. În prezent înlocuirea lor este estimată la 20 de milioane de dolari, dar sistemele Delfinului sunt depășite azi din punct de vedere tehnologic.
Dîncu: Industria română de apărare are două viteze
Şi avem o industrie de apărare care a rămas cumva la nivelul tranziţiei, ca să spunem aşa, în care nu a mai fost modernizată tehnica, foarte mulţi oameni şi-au pierdut locurile de muncă, nu mai avem specialişti şi avem încă foste întreprinderi de stat din domeniul armamentului care nu sunt la cel mai înalt nivel al performanţei”.
Este doar o istorie frumoasă dar cu un gust amar, dar ar fi bine să tăceți dracului din gură și la naiba cu voi toții, intelectuali de doi bani, modernizați-vă și prindeți gustul fericiri dinspre viitor.