Probabil că Parlamentul României va aproba anul viitor creșterea bugetului dedicat apărării la 2,5% PIB, iar odată cu banii în plus pe care îi va primi sectorul în primul rând va fi majorat procentul din bugetul de înzestrare, a declarat ministrul Apărării Naționale, Vasile Dîncu, marți, la Parlament.
Întrebat ce se poate fabrica în România și care sunt planurile de achiziție, având în vedere că ne-am asumat majorarea bugetului dedicat apărării la 2,5% din PIB, Vasile Dîncu a explicat: „Deocamdată ne-am propus, Președintele României a propus, probabil că în anul viitor Parlamentul va aproba această creștere din PIB. Există o listă de achiziții destul de lungă pe care o avem în programarea din documentul strategic Armata României 2040, asta înseamnă că avem un prag de raportare și de înzestrare în 2026, unul în 2032 și unul la final, în 2040”.
„Evident că, dacă vom avea bani în plus, în primul rând vom mări procentul din acest buget de înzestrare, este principalul lucru, și aici sigur că vom aduce și proiecte care trebuiau să înceapă, de exemplu, în 2027 sau în 2030, le vom aduce mai aproape dacă vom reuși”, a punctat ministrul.
Vasile Dîncu spune că există mai multe aspecte care trebuie luate în calcul
„Contează ce sume vom avea și mai sunt niște lucruri care sunt importante, contează potențele pe care le are și le va avea în viitor, mai ales, industria noastră de apărare, pentru că în acest moment cel mai important lucru ar fi nu să cumpărăm totul din afară, ci mai degrabă să producem ce este mai mult în România, mai ales că astăzi nu se mai produc tehnologii noi în domeniul armamentului într-o singură țară, (ci) se produc printr-o coproducție în foarte multe țări, pentru fiecare din ceea ce este mai nou”, a adăugat oficialul.
El a vorbit și despre discuțiile cu omologii săi din Europa.
„Am discutat cu jumătate din miniștrii apărării din Europa în aceste patru luni de mandat, am discutat cu foarte mulți un lucru, construcția în România a unor elemente de apărare din domeniul muniții, chiar alte elemente ale sistemului nostru de apărare, prin joint venture-uri pe care să le facem în România să producem în România. Există chiar câțiva miniștri care mi-au spus următorul lucru, referindu-se la industria de apărare a lor: noi piață avem în acest moment, s-a deschis o oportunitate fantastică, ne interesează în primul rând să avem unde produce. Se deschide o epocă nouă pentru industria noastră de apărare”, a continuat ministrul.
Întrebat dacă e posibil ca în viitorul apropiat să fie deschise noi unități de fabricare de armament în România, Vasile Dîncu a susținut: „Sigur o să avem, cel puțin subansamble, vom avea producții de drone în România cu siguranță, vom avea producțiile de minisubmarine, vom avea producții legate de armament și în zona blindatelor cu siguranță”.
Trebuie să fi de-a dreptul nebun ca să mai te încrezi în idioatele vorbe ale lui Vasile Dîncu.
Este intervenția Rusiei în Ucraina începutul celui de-al treilea război mondial?
Deci aici suntem.
Cele mai mari două armate din Europa sunt în război una cu cealaltă. Germania se rearmează.
Rusia, deși aparent este încolțită, brutalizează civilii și distruge orașele în ruine, deoarece amenință cele mai grave împotriva NATO și a întregii lumi.
Actele de război ascunse, ignorate de mult timp sau raționalizate sau măturate sub covor, au izbucnit acum toate la vedere.
Deodată, toți stau de o parte sau de alta. Este ca și cum liniile de luptă sunt trasate în timp ce privim. Întreaga planetă se clătina, se oprește în prag.
Privește cât de românește poate suna la ureche: Armata, marina și forțele aeriene ruse sunt pline de corupție.
Mai rău, și mai ciudat, este probabil că armata a fost menținută în mod deliberat slabă și coruptă, ca strategie explicită a lui Putin. Altfel ar putea fi o amenințare pentru el, un dictator a cărui bază de putere provine nu din armată, ci din aparatul Securității Statului.
Totul a fost şi este o cacealma gigantică, o escrocherie. Aceasta este o evoluție dezastruoasă pentru Rusia, a cărei strategie de atacare a NATO și a Occidentului se bazează atât de mult pe amenințări voalate și zbârâituri de sabie. Să-și dezvăluie armata ca un tigru de hârtie este o lovitură majoră la baza fricii și a reputației amenințătoare pe care le-a cultivat cu grijă de-a lungul anilor.
Da avem!
Avem un dictator fascist cu un sentiment de nemulțumire istorică care încearcă să „recucerească” și să-și asigure un imperiu la care crede că are dreptul pe drept.
Îmi fac griji că Joe Biden, care este foarte bătrân și al cărui creier a fost construit în Războiul Rece, nu apreciază diferența dintre această amenințare nucleară și amenințarea nucleară cu care a crescut și cu care este familiarizat.
Lucrul cu războinicii și gangsterii fasciști este că nu sunt sinucigași. Se iubesc pe ei înșiși, dar respectă doar forța.
Regimul lui Putin trebuie răsturnat. Acest lucru nu poate fi lăsat să continue sau să se întâmple din nou. Și cel mai bun mod de a vă asigura că nu este o umilire publică colosală, imediată, a lui Putin, a Putinismului și a tot ceea ce reprezintă această viziune nenorocită asupra lumii. Alternativele sunt mult mai groaznice.
Mocirla de corupție a armatei ruse
Blocate în Ucraina, forțele ruse se luptă cu consecințele nenorocirii sistemice.
https://www.politico.eu/article/russia-military-corruption-quagmire/
Corupția în apărarea Rusiei nu se limitează la complexul militar-industrial. Pătrunde și la nivel politic, modificând probabil structura de stimulente pentru înalții oficiali de securitate ai președintelui rus Vladimir Putin. Investigațiile recente arată că oficialii de rang înalt din Ministerul rus al Apărării dețin proprietăți care depășesc semnificativ veniturile lor, indicând o posibilă implicare în tranzacții corupte.
Menținerea unui stil de viață luxos îi descurajează pe oficialii de top de securitate de la a oferi sfaturi de specialitate care l-ar putea dezamăgi pe autocrat și să-i coste accesul la rețelele de corupție. În cazul Ucrainei, asta ar fi însemnat riscul de a-i raporta lui Putin că țara pe care dorea să o invadeze va lupta, că civilii nu așteptau cu nerăbdare să intre în „lumea rusă” și probabil că ar saluta trupele cu cocktail-uri Molotov.
https://web.archive.org/web/20170320220558/http://kioski.yle.fi/omat/at-the-origins-of-russian-propaganda
Originile propagandei de social media din Rusia – Material nemaivăzut până acum de la fabrica de troli
Originile propagandei de social media din Rusia – Material nemaivăzut până acum de la fabrica de troli
https://web.archive.org/web/20170320220558/http://kioski.yle.fi/omat/at-the-origins-of-russian-propaganda
Alexandra Garmažapova, o jurnalistă care lucrează la ziarul rus Novaya Gazeta, ne spune în videoclip că i-a fost teamă să nu fie prinsă când a aplicat pentru un loc de muncă în Agenția de Cercetare pe Internet. Alexandra a lucrat acolo ca jurnalist sub acoperire în 2013, când conducerea rusă era interesată în special de politicianul de opoziție Alexei Navalny.
România este membră a UE și, prin urmare, gazul său ar putea trece peste granițe pe piața comună a Europei, de 447,7 milioane de persoane, fără restricții comerciale. Dar CEO-ul BSOG a declarat pentru Reuters că investițiile în amonte au fost îngreunate de reglementările offshore ale României pentru petrol și gaze.
https://www.naturalgasworld.com/black-sea-oandg-confirms-second-quarter-launch-for-romanian-gas-project-97309
Multe companii românești se gândesc să investească în Irak, spune diplomatul .
https://shafaq.com/en/Economy/2000-Romanian-companies-wish-to-invest-in-Iraq-Romanian-ambassador-says