Vatican: Papa Francisc apără viața, dar condamnă războiul ca fiind un sacrilegiu

Publicat: 31 aug. 2022, 09:00, de Magda Marincovici, în ESENȚIAL , ? cititori
Vatican: Papa Francisc apără viața, dar condamnă războiul ca fiind un sacrilegiu
Papa Francisc

Sfântul Scaun răspunde printr-un comunicat la polemicile apărute în ultimele zile privind declarațiile papei Francisc despre conflictul din Ucraina, transmite Vatican news.

În comunicat se menționează numeroasele sale intervenții privind războiul și se amintește că pontiful a condamnat întotdeauna agresiunea rusă  ”moralmente injustă, inacceptabilă, barbară, fără sens, respingătoare”, ca fiind un sacrilegiu.

Papa vorbește ca păstor de suflete care apără orice viață umană, nu ca politician, iar aceasta este lectura corectă a numeroaselor sale intervenții despre războiul din Ucraina, se afirmă în comunicatul Sfântului Scaun, emis la o săptămână după afirmațiile papei Francisc din 24 august referitoare la atentatul în care și-a pierdut viața, în Rusia, fiica lui Dughin.

Aceste referiri au trezit reacții polemice în Ucraina, inclusiv la nivel politic și instituțional (autorități ucrainene, inclusiv ambasadorul acestei țări la Vatican). În ziua următoare, nunţiul apostolic (ambasadorul Sfântului Scaun) în Ucraina a fost convocat la sediul Ministerului de Externe de la Kiev.

Precizări

”În contextul războiului din Ucraina”, se afirmă în comunicatul Sfântului Scaun, ”numeroase sunt intervențiile Sfântului Părinte Francisc și ale colaboratorilor săi. În cea mai mare parte, acestea au scopul de a-i invita pe păstorii de suflete și pe credincioși la rugăciune și pe toți oamenii de bună voință la solidaritate și efort pentru reconstrucția păcii”.

”În mai multe ocazii, precum și în zilele recente, au apărut discuții publice despre semnificația politică ce poate fi atribuită acestor intervenții. În această privință, se reiterează că spusele Sfântului Părinte despre această chestiune dramatică trebuie citite ca o voce care se înalță în apărarea vieții umane și a valorilor legate de aceasta, nu ca luări de poziție politică”.

”Cât privește războiul de ample proporții din Ucraina, început de Federația Rusă, intervențiile Sfântului Părinte Francisc ”sunt clare și fără echivoc în a-l condamna ca moralmente injust, inacceptabil, barbar, fără sens, respingător și ca sacrilegiu” , se mai precizează în  finalul comunicatului.