Vatican: Soții ale soldaților din regimentul Azov s-au întâlnit cu papa Francisc și i-au cerut ajutorul

Publicat: 11 mai 2022, 16:40, de Magda Marincovici, în ESENȚIAL , ? cititori
Vatican: Soții ale soldaților din regimentul Azov s-au întâlnit cu papa Francisc și i-au cerut ajutorul

Soțiile unor militari ucraineni din divizia Azov s-au întâlnit, miercuri, la Roma cu Papa Francisc, căruia i-au cerut să intervină pentru  „a salva viețile” acestor soldați, blocați de mai multe săptămâni în oțelăria Azovstal bombardată de armata rusă la Mariupol, în sud-estul Ucrainei, relatează Le Figaro.

I-am cerut să vină în Ucraina, să vorbească cu Putin, să-i spună: „Lăsați-i să plece”, a declarat presei Katerina Prokopenko, soția unuia din șefii diviziei Azov, Denis Prokopenko. Întrevederea, care a durat aproximativ cinci minute, potrivit declarațiilor soțiilor, a avut loc la finalul audienței generale a suveranului pontif din Piața Sf. Petru.

„Sperăm că această întâlnire le va salva viețile” și suntem pregătiți pentru o acțiune a Papei, a mai spus Katerina Prokopenko.

„I-am spus Papei că 700 din soldații noștri sunt răniți, au gangrene, amputări (…) Mulți dintre ei au murit și nu i-am putut îngropa”, a declarat Iulia Fedusiuk, în vârstă de 29 de ani.

„I-am cerut Papei să îi ajute, să facă oficiul celei de-a treia părți în acest război pentru a le permite să se refugieze pe un culoar umanitar. El ne-a spus că se roagă pentru noi și că va face tot ceea ce poate, a adăugat aceasta, subliniind „condițiile teribile” din acel loc: „fără apă, fără hrană, fără medicamente”.

Soțiile militarilor se tem ca soldații să nu fie capturați, torturați și uciși de forțele ruse.

De mai multe săptămâni, Mariupol este aproape în întregime sub controlul forțelor ruse. Singura care a scăpat este imensa oțelărie Azvostal, pe care armata rusă o atacă fără încetare.

Potrivit Kievului, „peste o mie” de militari ucraineni, din care sute răniți, se află în galeriile subterane ale acestui enorm complex metalurgic, după evacuarea civililor, care a avut loc săptămâna trecut cu ajutorul ONU.