Veniturile IMM-urilor au scăzut cu 14% în august față de luna precedentă

Cifra de afaceri a întreprinderilor mici și mijlocii (IMM) a coborât cu 14% în august 2020 față de luna precedentă, conform Barometrului SmartBill. Față de august 2019 scăderea a fost de 3,76%.

Potrivit Barometrului, prin care sunt monitorizate peste 20.000 de întreprinderi mici şi mijlocii din toată ţara, august este a treia din 2020 cu cifre negative, alături de ianuarie şi aprilie. Valorile sunt, însă, foarte apropiate de cele înregistrate în august 2019, când scăderea a fost de 12 procente.

„Ultima lună de vară este una marcată de un consum mai redus pentru majoritatea industriilor, fiind recunoscută mai mult ca o perioadă de concedii. Totuşi, situaţia generată de pandemie şi-a lăsat amprenta asupra sectorului HoReCa, ce înregistrează o diferenţă de -32% faţă de august 2019. În schimb, vremea bună a permis unui număr tot mai ridicat de evenimente culturale să se desfăşoare în spaţii deschise, astfel că a contribuit la evoluţia industriei de spectacole şi activităţilor cultural-recreative, de +41% faţă de iulie 2020”, spune Radu Hasan, Co-Fondator & CEO SmartBill.

De altfel, singurul sector ce a mai înregistrat cifre pozitive în luna august este cel al activităţilor de servicii administrative şi de suport, cu +2%. Cele mai mari scăderi au fost identificate în agricultură şi pescuit (-46%), sănătăţii şi asistenţei sociale (-21%) şi transportului (-19%).

Scăderi mai în regiunea Sud-Vest

La nivel regional, cele mai importante scăderi au fost înregistrate în Sud-Vest, de peste -30%, în timp ce tot restul României s-a menţinut între -10% şi -20%.

Deşi poate fi considerat negativ pentru luna august, Barometrul arată, în acelaşi timp, că potenţialul IMM-urilor din România este unul uriaş, indiferent de provocările pe care le întâmpină antreprenorii.

„Majoritatea dintre noi şi-au imaginat cum ar fi să aibă un business al lor. Alţii au avut chiar o idee sau mai multe. Câţiva au făcut poate şi ceva paşi în această direcţie, dar cert este că la fel de mulţi au renunţat înainte să înceapă cu adevărat, s-au descurajat şi au lăsat ideea să rămână idee. Cu toate acestea, primii paşi în antreprenoriat nu sunt chiar atât de greu de realizat. Ce contează cel mai mult este să începi de undeva şi, mai ales, să afli tot ce poţi afla despre ce înseamnă să ai o afacere: care sunt etapele pe care va trebui să le parcurgi, la ce să fii atent, cum să eviţi greşelile de la început de drum”, spune Mircea Căpăţînă – Co-Founder & Marketing Director SmartBill.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...
Wizz Air introduce trei curse noi din Cluj Napoca

Care este numărul de telefon al Wizz Air pentru România fără...

Călătorii care au întrebări sau nelămuri legate de rezervările de bilete de avion de la Wiz Air întâmpină, de regulă, dificultăți în a contacta...