Verdict: Rusia l-a asasinat pe Alexander Litvinenko. Anunțul CEDO, în cazul spionului otrăvit cu polonium

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a anunțat, marți 21 septembrie, verdictul în cazul asasinării lui Alexander Litvinenko. Spionul rus a fost ucis în 2006, prin otrăvire cu poloniu 210, un izotop radioactiv rar.

ACTUALIZARE: Kremlinul a respins, marți, verdictul CEDO, pe care l-a calificat drept „neîntemeiat”.

CEDO nu are nici autoritatea, nici capacitatea tehnologică pentru a obține informații despre acest caz. Încă nu avem rezultate ale acestei investigații, iar aceste susțineri sunt cel puțin neîntemeiate”, a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Rusia este responsabilă de asasinarea lui Litvinenko în Regatul Unit”, a anunțat CEDO, potrivit Reuters și BBC. Rusia a negat mereu implicarea în moartea spionului.

Litvinenko era un aspru critic al lui Vladimir Putin. El a fugit din Rusia în Marea Britanie cu șase ani înainte să fie otrăvit.

Aleksandr Litvinenko pe patul de spital, sursa The Guardian
Aleksandr Litvinenko pe patul de spital, sursa The Guardian

Cine a fost Litvinenko și pe cine a deranjat

Aleksandr Litvinenko a fost ofițer al serviciilor secrete ruse FSB (fostul KGB), specializat în crimă organizată. În noiembrie 1998, Litvinenko și alți câțiva ofițeri ai FSB și-au acuzat superiorii în mod public pentru ordinul de asasinare a lui Boris Berezovsky.

Litvinenko a fost arestat în martie 1999, sub acuzația de a-și fi depășit atribuțiile. A fost achitat în noiembrie 1999 și re-arestat, după care acuzațiile au fost retrase în 2000.

S-a refugiat cu familia sa în Londra, unde i s-a acordat azil politic. În Regatul Unit a lucrat ca jurnalist, scriitor și consultant pentru serviciile secrete britanice.

Litvinenko a murit după ce a băut ceai verde, în care fusese pus poloniu

În timpul șederii în Londra, Litvinenko a scris două cărți, în care a acuzat serviciile secrete ruse de amplasarea unor bombe în apartamente și alte acte de terorism. De asemenea, l-a acuzat pe Vladimir Putin că a ordonat asasinarea jurnalistei Anna Politkovskaya.

Pe 1 noiembrie 2006 s-a îmbolnăvit subit, iar moartea a survenit în câteva săptămâni, pe patul de spital. Cauza morții a fost otrăvirea prin ingestie de poloniu. Otrava îi fusese pusă în ceai verde.

Rusia a refuzat să-l extrădeze în Regatul Unit pe principalul suspect, Andrey Lugovoy, fapt care a dus la răcirea considerabilă a relațiilor dintre cele două țări.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Ultimele articole