Veste bună pentru românii din Diaspora: Propunerea pentru îmbunătățirea serviciilor consulare, adoptată de Parlament

Propunerea legislativă a senatorului USR de Diaspora Radu Mihail de îmbunătățire a calității serviciilor consulare prin digitalizare extinsă și implementarea unui sistem de feedback a fost adoptată de Camera Deputaților. Legea va merge la Președintele României pentru promulgare.

Proiectul USR PLUS (PLx 455/2020) se fundamentează pe două idei importante:

a) integrarea în sistemul informatic de management integrat al serviciilor pentru cetățeni (prescurtat SIMSC) al Ministerului Afacerilor Externe a unei platforme prin care cetățenii să evalueze serviciile consulare de care au beneficiat și să ofere sugestii pentru îmbunătățirea lor;

b) implementarea unei proceduri prin care evaluările și sugestiile venite de la cetățeni să fie parte componentă a analizei privind serviciile consulare oferite de statul roman, conform unui comunicat al USR.

„Beneficiul imediat al proiectului este că cetățeanul poate contribui în mod activ la îmbunătățirea serviciilor pe care le primește de la statul român. Vocea sa este ascultată, iar experiența sa la consulat se dovedește una utilă și pentru oficiile consulare, care astfel înțeleg mai bine nevoile celor pe care îi servesc. Mulțumim pe această cale tuturor românilor din Diaspora care au luat parte la consultare și care, prin răspunsurile lor, au contribuit la ideea acestui proiect. Mulțumim, de asemenea, Ministerului Afacerilor Externe pentru răspunsul pozitiv pe care l-a dat propunerii noastre, pentru că a fost deschis să adopte și implementeze acest proiect”, transmite senatorul Radu Mihail, inițiatorul proiectului.

Propunerea legislativă a fost formulată în urma campaniei de consultare a proiectului „Simplu ca afară” inițiată de senatorul Radu Mihail în 2020. Scopul a fost colectarea de informații de la cetățenii din străinătate cu privire la aspectele pe care le vor îmbunătățite în relația cu statul român. Cetățenii au răspuns că și-ar dori ca experiențele lor de interacționare cu platforma e-consulat, site-ul Ministerului Afacerilor Externe și angajații din consulate să fie luate în considerare de către autorități.

„Este un proiect care îi va face pe românii din afara granițelor țării să simtă că au în sfârșit un partener în statul român, un partener care le face viața mai ușoară, care le ascultă doleanțele și vine în întâmpinarea nevoilor sale. Vocile milioanelor de români din Diaspora nu mai pot fi ignorate”, a declarat deputatul USR PLUS de Diaspora Iulian Lorincz în plenul Camerei Deputaților.

Mai multe articole...

Cele mai noi articole

Singurele documente care îți vor trebui pentru a putea călători în ”Air Schengen”, începând cu 31 martie

De ce documente vei avea nevoie pentru a putea călători în...

Începând din noaptea de duminică spre luni, România va intra în spațiul Schengen cu frontierele aeriene și cele maritime. Românii care vor călători cu...

PNL şi PSD merg cu candidați separați la alegerile pentru șefia...

Dacă pentru Primăria municipiului Braşov, PNL şi PSD s-au pus de acord și au un candidat comun, nu același lucru se întâmplă și în...