Vești bune pentru elevi! Ce se întâmplă cu bursele de merit în 2025-2026
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/07/Vesti-bune-pentru-elevi-Ce-se-intampla-cu-bursele-de-merit-in-2025-2026.jpg)
Elevii merituoși vor primi în continuare 450 de lei lunar, dar criteriile de selecție devin mai stricte. Doar cei mai buni 15% din clasă vor avea acces la bursă. Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a anunțat că bursele de merit nu vor suferi modificări financiare în anul școlar 2025-2026.
Bursele de merit nu se schimbă
În cadrul unui interviu acordat în podcastul Vorbitorincii, ministrul a detaliat atât valorile actuale de la bursele de merit, cât și filosofia din spatele sistemului de burse, pe care dorește să îl mențină „bazat pe performanță reală”.
Întrebat de jurnalistul Cătălin Striblea despre bursele care se vor acorda din toamnă, Daniel David a spus că valorile nu se schimbă: bursa de merit rămâne la 450 de lei, iar cea socială la 300 de lei.
„Bursa de merit va fi 450 de lei cum a fost și până acum, bursa socială 300, cum a fost și până acum. Nu am schimbat. Vom avea bursele din zona învățământului profesional dual. Pentru olimpici, am păstrat premiile exact cum au fost. Adică dacă ești un olimpic la o probă internațională, premiul I – 4.000 euro, premiul doi 3.000 euro, pentru locul trei 2000 euro”, a declarat ministrul.
Bursele de merit, doar pentru cei din topul clasei
Ministrul a explicat că a discutat cu premierul Ilie Bolojan despre necesitatea de a redefini noțiunea de „merit”, într-un sistem care, în unele cazuri, ajunsese să ofere burse de merit aproape întregii clase.
Potrivit lui Daniel David, începând din anul școlar viitor, doar cel mult 15% dintre elevii unei clase vor mai putea primi bursa de merit, și doar dacă au cel puțin media 9.
„Discuția mea cu premierul a fost în felul următor: unu, meritul trebuie să fie merit, iar meritul trebuie să acopere maximum 15% dintr-o clasă cu nota minimă 9. (…) Pe cei care care au probleme sociale îi ajutăm.
Dacă o să vină și bani, și burse, și premii, cu atât mai bine, dacă nu, ei, oricum, în primul rând, trebuie să fie dedicați educației și școlii. Dacă mergi la școală socotind ce medie, cum, pentru nu știu ce bursă, te mai cerți cu profesorul că nu ți-a dat nota și ți-ai pierdut bursa, nu mai e școală, este altceva”, a afirmat ministrul.
De ce s-a schimbat sistemul
Daniel David a susținut că, în unele școli, bursele de merit erau acordate unui număr prea mare de elevi, iar acest lucru nu era corelat cu rezultate mai bune la evaluările naționale sau la Bacalaureat. Din acest motiv, s-a impus o regândire a criteriilor.
„Am fost în școli unde aproape toată clasa avea bursă de merit, dar performanța reală la examene era modestă”, a spus, într-o sinteză, ministrul educației în intervențiile sale publice recente.
David a mai precizat că noul sistem de acordare a burselor este aliniat la standardele europene, unde performanța școlară este recompensată strict și selectiv.
„În majoritatea țărilor europene, bursele de merit se acordă doar unui procent restrâns de elevi – între 10 și 15%, nu mai mult”, a subliniat ministrul.