Viața lui Bobby Fischer, cel mai cunoscut jucător de șah din Statele Unite

Bobby Fischer a fost un maestru de șah, care la 14 ani a devenit cel mai tânăr câștigător al Campionatului american de șah și în 1972 a fost primul jucător de origine americană care a câștigat Campionatul Mondial de șah.

Cine a fost Bobby Fischer?

Bobby Fischer a învățat prima oară jocul de șah la vârsta de 6 ani și, în cele din urmă, a devenit cel mai tânăr mare maestru internațional la vârsta de 15 ani. Se spune despre el că avea un I.Q de 181.

În 1972, a devenit primul campion mondial la șah, născut în America, după ce l-a învins pe Boris Spassky. Un geniu excentric, Fischer a devenit cunoscut pentru remarcile sale controversate în ultimii ani de viață.

De altfel, aceste declarații i-au creat probleme în Statele Unite, iar în 2005 a primit cetățenia islandeză, cu trei ani înainte de a muri.

Tinerețea lui Bobby Fischer

Robert James Fischer, pe numele său complet, s-a născut în Chicago, Illinois, pe 9 martie 1943. Părinții lui Fischer au divorțat când era mic și a început să învețe șah la vârsta de 6 ani, după ce sora sa mai mare Joan i-a cumpărat un set de șah. El a continuat să-și perfecționeze abilitățile de tânăr la Brooklyn Chess Club și Manhattan Chess Club.

Crescând cu mama sa, Bobby a avut o relație tensionată cu aceasta. Ea l-a susținut în eforturile sale legate de șah, dar l-a împins mereu să urmărească alte domenii de interes.

Un jucător strălucit, extrem de competitiv, Fischer și-a câștigat un loc în cărțile istorie la vârsta de 14 ani. Atunci a devenit cel mai tânăr jucător care a câștigat Campionatul SUA de șah. Apoi, în 1958, la 15 ani, a devenit cel mai tânăr mare maestru internațional din istorie, ocupând locul șase la un turneu din Portoroz, Iugoslavia.

Meciul secolului Fischer – Spassky

La începutul anilor 1960, Fischer a participat la mai multe meciuri de șah din SUA și campionatul mondial. După o serie de 20 de victorii, la începutul anilor 1970, Fischer a intrat din nou în istoria șahului în 1972, când l-a învins pe rusul Boris Spassky la campionatul mondial de la Reykjavik.

El a devenit atunci, primul american care câștigă titlu de campion mondial.

Meciul dintre Fischer și Spassky este cunoscut drept „Meciul secolului”, iar pentru că a avut loc în plin Război Rece, momentul a căpătat proporții mondiale și a fost văzut ca o victorie simbolică a democrației asupra comunismului.

Rezultatul extraordinar al lui Fischer a făcut, de asemenea, șahul un joc popular în Statele Unite, potrivit Biography.com.

Bobby Fischer, o figura controversată

În ciuda popularității sale globale, comportamentul controversat al lui Fischer a continuat să șocheze. La mijlocul anilor 1970, el a refuzat să joace cu Anatoly Karpov, iar pentru acest gest i-a fost retras titlul de către Federația Internațională de Șah.

De asemenea, a devenit cunoscut pentru o serie de remarci antisemite, în ciuda faptului că mama sa era evreică.

La cea de-a 20-a aniversare a faimosului joc din 1972, Fischer și Spassky s-au întâlnit din nou în 1992 pentru a juca o revanșă de 5 milioane de dolari în Iugoslavia, deși călătoria în țară a cetățenilor americani era ilegală la acea vreme. După acel moment, Fischer a continuat să trăiască în străinătate timp de câțiva ani pentru a evita să fie dus în fața instanței în SUA.

În 2001, după atacul de pe 11 septembrie de la World Trade Center, a lăudat teroriștii pentru actul lor.

În iulie 2004, Fischer a fost reținut pe un aeroport japonez pentru că a încercat să părăsească țara cu pașaport nevalid și a fost închis pentru câteva luni.

El a primit în cele din urmă cetățenia de Islanda și s-a mutat acolo în 2005.

Fischer a murit din cauza unei insuficiențe renale la 17 ianuarie 2008, în Reykjavik, Islanda.

Viata personală

Bobby Sischer s-a căsătorit în 2004 cu Miyoko Watai, campioană japoneză de șah pentru femei și secretar general al Federației japoneze de șah. Totuși, validitatea căsătoriei lor a fost pusă la îndoială după ce o altă femeie a susținut că are o fiică cu el.

Corpul marelui șahist a fost exhumat pentru a fi testat ADN, iar pretenția de paternitate a fost găsită ca fiind falsă.

În 2011, un tribunal islandez a decis că Watai era văduva lui Fischer și singurul moștenitor al său.

Cărți și filme despre viața lui Fischer

Există mai multe cărți și filme despre viața și cariera lui Bobby Fischer. El însuși a publicat lucrări precum Bobby Fischer Teaches Chess (1966) și My 60 Memorable Games (1969).

În 2011 a fost lansat documentarul Bobby Fischer Against the World, în regia lui Liz Garbus.

Pawn Sacrifice, un film care se concentrează pe meciurile de șah ale lui Fischer și pe psihologia geniului său tulburat, a avut premiera la Festivalul Internațional de Film de la Toronto în septembrie 2014 și a fost lansat în cinematografele americane un an mai târziu. În regia lui Edward Zwick, rolul lui a fost jucat de Tobey Maguire, în timp ce Liev Schreiber îl interpretează pe Spassky.

Mai multe articole...

Cele mai noi articole

Se amână amenzile pentru firmele care nu folosesc e-Factura

Se amână amenzile pentru firmele care nu folosesc e-Factura. Care este...

Se amână amenzile pentru companiile care nu transmit facturile în sistemul național e-Factura în termenul de 5 zile stabilit. Inițial, măsura sancționării firmelor ar...

Fii isteț! Vinde-ți casa fără să fii amendat!

În contextul unui mediu imobiliar în continuă schimbare, proprietarii de case se confruntă adesea cu dilema de a stabili prețul corect pentru vânzarea proprietății...