Vicepremierul cere tăieri voluntare de la bugetarii de lux: Vrem să renunțe la aceste sume voluntar

Publicat: 09 iul. 2025, 22:29, de Corina Oprea, în POLITICĂ , ? cititori
Vicepremierul cere tăieri voluntare de la bugetarii de lux: Vrem să renunțe la aceste sume voluntar
sursa foto: Facebook

Dragoș Anastasiu, vicepremierul României, le solicită public celor care câștigă mai mult decât Președintele țării, în special din Consiliile de Administrație ale companiilor de stat, să renunțe voluntar la sumele care le depășesc veniturile. Măsura ar fi un prim pas spre echitate bugetară, într-un context în care guvernul pregătește al doilea val de reforme fiscale.

Vicepremierul, apel la bugetarii cu venituri „peste șeful statului”

Vicepremierul Dragoș Anastasiu a atras atenția asupra dezechilibrelor salariale din aparatul public, menționând explicit faptul că există persoane din Consiliile de Administrație ale companiilor de stat care încasează lunar mai mult decât președintele României. Acesta le-a cerut să renunțe voluntar la diferențele care le depășesc veniturile șefului statului, până la finalul anului.

„Vrem să renunțe la aceste sume voluntar în spiritul solidarității cu pensionarii, cu mamele cu copii mici, cu elevii. Să vină voluntar să spună că până la sfârșitul anului renunță X la sută. În primă fază e voluntar, sunt convins că unii nu vor veni”, a spus Anastasiu.

Vicepremierul a precizat că, oricum, Guvernul va corecta aceste inechități sociale în următorul pachet de reforme fiscale care se află în pregătire.

Cât câștigă președintele și cine îl depășește

Conform legislației în vigoare, președintele României ar trebui să aibă cel mai mare salariu din administrația publică: 12 salarii minime brute, adică 48.600 lei brut pe lună (aproximativ 583.200 lei brut pe an). Totuși, Klaus Iohannis a declarat, după anumite modificări legislative, a ajuns să câștige între 16.000 și 17.000 de lei net lunar.

În paralel, membri ai Consiliilor de Administrație din companiile de stat depășesc acest prag lunar prin indemnizații și bonusuri multiple. Vicepremierul consideră că această realitate este „nesustenabilă” într-un stat în care se cere sacrificiu de la categorii sociale vulnerabile.

Dragoș Anastasiu a mai anunțat că în perioada următoare vor fi modificate criteriile de performanță pentru cei care ocupă poziții în consiliile de administrație. Scopul declarat: eficiență, transparență și reducerea formelor fără fond.

„Nu stau să văd dacă stai o jumătate de oră la țigară, dar stabilesc obiective. (…) Lumea nu mai are încredere și atunci trebuie să livrăm”, a declarat vicepremierul.

La rândul său, ministrul Economiei, Radu Miruță, a explicat că va schimba criteriile după care sunt evaluați atât directorii, cât și membrii CA-urilor din instituțiile subordonate. În prezent, multe dintre aceste criterii sunt formale și lipsite de legătură cu performanța reală.

„Să stai 8 ore la serviciu, să nu întârzii”, a spus Miruță.