Victor Ponta și procurorul Portocală: duelul se mută pe străzi

Publicat: 19 feb. 2024, 23:40, de Radu Caranfil, în POLITICĂ , ? cititori
Victor Ponta și procurorul Portocală: duelul se mută pe străzi

Avem aici o intervenție recentă care a stârnit o furtună de reacții. Fostul premier Victor Ponta a lansat o provocare neașteptată la adresa procurorului Portocală, după recenta controversă legată de moartea cumnatului său. Într-o ieșire necontrolată, Ponta l-a invitat pe procuror la un duel pe străzile orașului Ploiești. Fizic, ca să fie clar.

Disputa a izbucnit pe fundalul unor acuzații reciproce între cei doi protagoniști. Procurorul Portocală l-a catalogat pe Ponta drept un interlop, iar acesta din urmă nu s-a lăsat mai prejos, calificându-l pe Portocală drept un „infractor” și un „nemernic”, pregătindu-se deja pentru o confruntare directă.

Într-o replică dură, Ponta a declarat: „Abia aștept să ne vedem în instanță. Bine, dacă vrea, ne vedem și la el, la Ploiești, că el e interlop. Eu am fost crescut la Gara de Nord, dar pe mine m-au învățat părinții, am umblat prin lume, dar, dacă vrea vine și el la Ploiești, ne batem la el în stradă.

Această propunere, de a rezolva conflictul printr-un duel fizic în stradă, a fost întâmpinată cu uimire și ironie de către mulți observatori politici. Unii au remarcat că se pare că se revine la metodele de rezolvare a disputelor din secolul trecut, în timp ce alții au considerat că este o mișcare lipsită de maturitate și respect față de instituțiile statului. Lipsită de maturitate sună elegant. Infantilă, mai degrabă.

Într-un moment în care ar fi de așteptat ca liderii politici să promoveze dialogul civilizat și soluționarea pașnică a diferendelor, propunerea lui Ponta de a se întâlni într-un „duel de stradă” pare să afunde și mai adânc politicul românesc în imund și visceral. Surprinde furia necontrolată a fostului prim-ministru. Dar și calea pe care ar fi dispus să o adopte pentru a rezolva acest conflict personal.

Rămâne de văzut dacă procurorul Portocală va accepta provocarea lui Ponta sau dacă această dispută va fi rezolvată în mod civilizat, în cadrul instituțiilor legale. Până atunci, întreaga țară urmărește cu interes evoluția acestui conflict și așteaptă cu sufletul la gură să vadă cine va ieși învingător în acest duel neobișnuit.

Noi credem că e bine să aveți în casă niscai floricele, fulgi de porumb, semințe. Ceva de ronțăit. Dacă Portocală acceptă, ne așteaptă o cafteală zemoasă.