Victor Rebengiuc împlineşte 89 de ani

Victor Rebengiuc împlineşte joi vârsta de 89 de ani. Actorul este omagiat de Ministerul Culturii.

 „Colos al scenei româneşti, cu un talent artistic excepţional, a reuşit să fie de-a lungul vieţii puse în slujba publicului, în mod inegalabil, chipul şi vocea a sute de personaje de film, teatru, radio şi televiziune. Peste 200 de roluri a interpretat doar pe scena Teatrului Lucia Sturdza Bulandra, acolo unde şi-a început activitatea în urmă cu 65 de ani şi al cărui director a fost în perioada 1996-1998, iar în cinematografie a atins, de asemenea, un palmares extrem de bogat, cu peste 50 de filme”, transmite Ministerul Culturii.

Dincolo de veleităţile sale artistice, Victor Rebengiuc „continuă să impresioneze prin verticalitatea sa, prin bunănătatea de care dă dovadă, erudiţia aparte şi prin modul în care relaţionează, rămânând un etalon de modestie, amabilitate şi discreţie”.

Victor Rebengiuc a avut şi are o contribuţie importantă la dezvoltarea teatrului şi cinematografiei româneşti. Suntem mai bogaţi cu fiecare apariţie şi mai recunoscători pentru munca pusă în slujba celorlalţi.

De la debutul său în teatru, care a avut loc pe scena Teatrului Naţional Craiova (1956), şi până astăzi, nu există rol interpretat de Victor Rebengiuc care să nu-i poarte amprenta, iar publicul să nu aprecieze şi aplaude imensul său talent.

În cinematografie, şi-a făcut debutul cu producţia „Mândrie” (1956), regizată de Marius Teodorescu. După rolul magistral din „Pădurea spânzuraţilor”, în regia lui Liviu Ciulei, artistul devine cu adevărat o figură majoră a cinematografiei româneşti şi datorită modului în care a dat viaţă personajului din „Moromeţii” lui Stere Gulea. A jucat în filmele lui Dan Piţa („Tănase Scatiu”, „Dreptate în lanţuri”, „Faleze de nisip”, „Omul zilei”), Lucian Pintilie („De ce trag clopotele, Mitică?”, „Balanţa”, „Prea târziu”, „Paradisul ultimelor opriri”, „Niki şi Flo”, „Tertium non datur”), Radu Jude („Aferim”), Horaţiu Mălăiele („Nunta mută”), iar pe scenă, în piesele regizate de Liviu Ciulei, Radu Penciulescu, Andrei Şerban, Cătălina Buzoianu, Yuri Kordonsky, Tompa Gábor, Alexandru Dabija şi alţii.

A primit numeroase premii şi distincţii, printre care Ordinul Meritul Cultural clasa a IV-a (1967) „pentru merite deosebite în domeniul artei dramatice” şi Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler, în 2017.

UNITER i-a oferit în mai multe rânduri premiul pentru cel mai bun actor în rol principal, aşa cum a fost în 1993 pentru rolurile Svetlovidov şi Smirnov în spectacolul „Comedii… comedii”, la Teatrul Odeon, şi Iosef Kaplan în „Forma mesei”, la Teatrul Bulandra, pentru rolul Dodge în spectacolul „Copilul îngropat”, la Teatrul Bulandra (anul 1997), pentru rolul Preobrajenski din spectacolul „Inimă de câine“, la Teatrul Naţional „I.L. Caragiale“ din Bucureşti (2006) sau pentru rolul Willy Loman în spectacolul „Moartea unui comis voiajor” la Teatrul Bulandra (2009) şi pentru „Regele moare (2018). Uniunea Teatrală din România i-a acordat în 2003 Premiul pentru întreaga activitate, iar în 2014 pe cel pentru Excelenţă.

Între anii 1991 şi 1996 a fost rector al Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică „Ion Luca Caragiale”, în 2008 fiindu-i acordat titlul de Doctor Honoris Causa din partea UNATC.

Cunoscut şi ca activist al societăţii civile, a participat la Revoluţia Română, iar apoi, de-a lungul anilor, s-a implicat activ în modelarea societăţii româneşti.

Victor Rebengiuc poate fi văzut pe scena TNB în „Regele Moare”, alături de actriţa Mariana Mihuţ, cea care îi este parteneră de viaţă din anul 1965.

Actrița Anca Vereşti, prima soție a lui Victor Rebengiuc, a murit cu o zi în urmă

Anca Verești s-a stins din viață la vârsta de 89 de ani. Aceasta a fost căsătorită timp de 5 ani, între 1960 și 1965 cu actorul Victor Rebengiuc.

UNITER a descris-o pe celebra artistă ca fiind „o prezență sobră, plină de demnitate’. Și Victor Rebengiuc a postat un mesaj de regret pentru aceasta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

INSTANT_VOUCHER_SOCIAL_TICHET_32_INQUAM_Octav_Ganea

Unde vă adresați dacă nu ați primit cardul pentru tichetele sociale...

Deși îndeplinesc condițiile de eligibilitate pentru a obține tichetele sociale de 250 lei, sunt în continuare mulți români care susțin că nu au intrat...

EXCLUSIV: Baza de date a OMS dezvăluie dezastrul. Aproape 5.000.000 de...

Deşi autorităţile de la Bucureşti, şi nu numai, tac în privinţa existenţei unei multitudini de reacţii adverse generate de vaccinurile COVID -19, datele statistice...