Victorie în justiție pentru Blocul Național Sindical și minerii de la Băița

Tribunalul Bihor a declarat greva inițiată de Sindicatul Mina Băița, sindicat afiliat la Federația Sindicatelor din România, membră BNS, ca fiind legală. 

Asta după ce, ca urmare a protestului organizat de mineri, angajatorul VAST BAIȚA PLAI SA a solicitat instanței să declare oprirea lucrului ca fiind nelegală, chemând în instanță sindicatul și pe președintele acestuia în nume propriu – acestea reprezentând una din multele presiuni pe care angajatorul le realizează constant asupra sindicatului și reprezentanților acestuia.

Blocul Național Sindical infomează că Tribunalul BIHOR a declarat greva inițiată de Sindicatul Mina Băița, sindicat afiliat la Federația Sindicatelor din România, membră BNS, ca fiind legală. Asta după ce, ca urmare a protestului organizat de mineri, angajatorul VAST BAIȚA PLAI SA a solicitat instanței să declare oprirea lucrului ca fiind nelegală, chemând în instanță sindicatul și pe președintele acestuia în nume propriu – aceasta reprezentând una din multele presiuni pe care angajatorul le realizează constant asupra sindicatului și reprezentanților acestuia.

Cu toate acestea, Tribunalul Bihor a ținut cont de apărările formulate de sindicat și s-a pronunțat prin respingerea ”ca neîntemeiată cererea de chemare în judecată formulată de reclamanta VAST BĂIŢA PLAI SA în contradictoriu cu pârâtul SINDICATUL MINA BĂIŢA, în calitate de reprezentant al angajaţilor de la punctul de lucru Băiţa Plai, având ca obiect acţiune în constatarea nelegalităţii grevei. Respinge ca neîntemeiat capătul de cerere accesoriu având ca obiect acordarea cheltuielilor de judecată.”(extras din soluția pe scurt).

Blocul Național Sindical atrage atenția că în continuare pot apărea presiuni asupra organizației sindicale și asupra salariaților având în vedere că angajatorul încă înregistrează debite la plata drepturilor salariale, iar dialogul între conducerea societății și salariați este inexistent. Salariații nu știu când le vor fi achitate drepturile salariale restante și care va fi viitorul minei.

Facem un apel în acest sens la instituțiile statului să verifice asocierea dintre statul român și VAST BAITA PLAI SA având în vedere comportamentul îndoielnic la adresa salariaților implicit la adresa statului român.

Avem încredere și le mulțumim pe această cale autorităților publice pentru conduita de care dau dovadă în vederea soluționării tensiunilor sociale de la Mina Băița. Totodată, ne exprimăm deplina disponibilitate la dialog față de angajator în vederea identificării unor soluții corecte, legale și echilibrate”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole