VIDEO Florin Cîțu, după discuţiile ”aprinse” de la şedinţa cu liderii PSD

Publicat: 09 nov. 2021, 17:06, de Narcis Popescu, în POLITICĂ , ? cititori
VIDEO Florin Cîțu, după discuţiile ”aprinse” de la şedinţa cu liderii PSD

Președintele PNL, Florin Cîțu, a anunțat marți, după negocierile cu social-democrații, că a existat o discuție pentru majorarea numărului de ministere. Totodată, că au schițat un calendar pentru negocieri pe programul de guvernare. Condițiile puse de PNL pentru negocieri sunt construirea unui guvern în jurul unui premier liberal, program de guvernare plecând de la măsurile liberale și parteneriat cu președintele Klaus Iohannis.

„Sunt de acord cu orice majorare în funcție de ce ne putem permite. Dacă există surse de finanțare, bineînțeles că se pot face. Dacă nu, vom vedea ce-și poate permite economia”, a declarat Florin Cîțu cu privire la cerințele PSD legate de majorarea pensiilor și a alocațiilor încă din prima lună de guvernare comună. „Discuțiile pe programul de guvernare încep mâine. Am discutat posibilitatea de a crește numărul de ministere”, a spus Florin Cîțu. Întrebat dacă susține creșterea de taxe sau impozitarea progresivă, Cîțu a răspuns: „Am promis că nu vom crește taxele”. Consultările dintre PNL, PSD, UDMR şi minorităţile naţionale pe tema formării unei majorităţi parlamentare care să ducă la învestirea unui nou guvern au început, marţi, ora 13:00, la Palatul Parlamentului. Discuțiile au avut loc după ce liderii PNL au votat luni seara, în ședința Biroului Politic Național, pentru începerea oficială a negocierilor cu PSD. Și președintele PSD, Marcel Ciolacu, a spus că alianța dintre PSD și PNL ar trebui să dureze cel puțin până în 2024.

Două luni de criză politică

Criza guvernamentală a început pe 1 septembrie, după ce premierul Florin Cîțu l-a revocat pe ministrul USR al justiţiei, Stelian Ion, pentru că acesta ar fi refuzat să avizeze Programul de investiţii Anghel Saligny. Drept urmare, pe 7 septembrie, vicepremierul Dan Barna şi cei cinci miniştri USR-PLUS și-au depus demisiile la Guvern. Pe 5 octombrie, Guvernul Cîțu a căzut la moţiunea de cenzură iniţiată de PSD și susținută de USR și AUR. Guvernul Cîțu a fost demis prin votul Parlamentului la mai puțin de 11 luni de la învestire. Pe 11 octombrie, Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Dacian Cioloș, dar Guvernul propus de USR a picat votul din Parlament. Președintele l-a desemnat apoi premier pe Nicolae Ciucă, dar acesta a anunțat pe 1 noiembrie că îşi va depune mandatul, în contextul în care nu și-a asigurat o susținere parlamentară pentru un guvern minoritar PNL – UDMR, iar șansele ca guvernul său să treacă de Parlament erau minime.