Viitoarele pandemii sună mai amenințător decât COVID! Experții britanici avertizează

Pandemia de COVID nu ar trebui să ne sperie, deoarece se anunță altele mai grave de atât. Sarah Glibert, cercetătoarea care a făcut parte din echipa care a creat vaccinul antiCovid Oxford-AstraZeneca, avertizează că viitoarele pandemii ar putea fi și mai letale decât actuala criză sanitară provocată de noul coronavirus. 

Gilbert susține că este nevoie de o finanțare suplimentară pentru a ne pregăti pentru viitoarele pandemii și pentru a nu irosi avantajele deja obținute prin munca de cercetare întreprinsă în timpul actualei crizei, informează BBC.

De asemenea, cercetătorul trage un semnal de alarmă legat de riscul ca vaccinurile anti-COVID să își piardă din eficacitate în fața variantei Omicron, adăugând că lumea ar trebui să dea dovadă de precauție până ce oamenii de știință vor afla mai multe despre noile mutații suferite de virus.

Această criză nu va fi și ultima oară când un virus ne amenință viața și traiul. Adevărul este că următoarea ar putea fi mai gravă. Următorul virus ar putea fi mai contagios sau mai mortal, sau amândouă”, a declarat Sarah Gilbert, într-o alocuțiune.

Potrivit acesteia, nu ne putem permite ca „după ce am trecut prin ce am trecut și am suferit pierderile economice enorme, să nu avem în continuare fonduri pentru a ne pregăti pentru viitoarele pandemii”.

Progresele pe care le-am făcut și cunoștințele pe care le-am acumulat nu trebuie irosite”, a arătat aceasta.

Referindu-se la noua tulpină Omicron, ea a spus că mutațiile identificate în proteina spike sunt considerate factori care fac ca virusul să fie mult mai transmisibil:

„Până vom știi mai multe ar trebui să fim precauți și să luăm măsuri pentru a încetini ritmul de răspândire a noii variante”.

În context, Gilbert consideră că progresele rapide care s-au făcut în privința distribuirii vaccinurilor și medicamentelor în perioada pandemiei Covid-19 ar trebui să devină norma de bază. Spre exemplu, susține ea, nu există niciun motiv pentru care să nu fie conceput un vaccin universal împotriva gripei, pentru a elimina amenințările pe care le presupune acest virus.

Mai multe articole...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole