Viktor Orban: Îl vom sprijini pe Iohannis pentru funcția de secretar general al NATO

Publicat: 04 iun. 2024, 18:42, de Cristina Cohuț, în ACTUALITATE , ? cititori
Viktor Orban: Îl vom sprijini pe Iohannis pentru funcția de secretar general al NATO
Viktor Orban l-ar putea sustine pe Iohannis pentru sefia NATO

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a declarat că guvernul de la Budapesta este capabil și dispus să-l sprijine pe Klaus Iohannis, președintele României, pentru funcția de secretar general al NATO.

În martie, Iohannis a declarat că va candida pentru postul de secretar general al NATO și a subliniat la acel moment că își asumă candidatura „în numele României cu toată responsabilitatea”, bazându-se pe experiența pe care a acumulat-o ca președinte al României în cele două mandate anterioare.

Viktor Orban, premierul Ungariei: Suntem dispuși să-l sprijinim pe Iohannis pentru poziția de secretar general al NATO

Viktor Orban a afirmat la Salonta, unde a participat la un eveniment de campanie al UDMR, că guvernul României nu are motive să îl critice.

Un rival al premierului Ungariei este Mark Rutte, care a fost acceptat deja de majoritatea statelor NATO ca secretar general. Într-un interviu acordat unei publicații din Franța, el a spus că actualul premier în exercițiu al Regatului Țărilor de Jos a exprimat opinii problematice cu privire la Ungaria.

El a spus că Ungaria ar trebui să părăsească Uniunea Europeană şi, pe de altă parte, că ar trebui să fie puşi în genunchi. În opinia lui Viktor Orban, aceasta nu este cea mai eficientă metodă de a obține sprijin.

Orban, care este văzut precum calul troian al Rusiei în Uniunea Europeană și un apropiat al lui Vladimir Putin, folosește frecvent discursul propagandistic al Rusiei, în special prin afirmațiile alarmante că UE și NATO intenționează să pornească un război cu Rusia.

Orban nu este singurul oficial de la Budapesta care îl susține pe Iohannis.

La finalul lunii mai, Peter Szijjarto, ministrul ungar de Externe, a declarat la Târgu Mureş că Ungaria nu va susține candidatura olandezului Mark Rutte pentru funcția de secretar general al NATO din cauza declarațiilor acestuia la adresa țării sale. Szijjarto a spus că este încântat de faptul că un oficial din estul Europei a candidat pentru această poziție.