Virgil Munteanu, fost guvernator al Deltei Dunării: Cazul Bâstroe reflectă lipsa de perseverență a autorităților române

Publicat: 16 feb. 2023, 14:14, de Ion Teleanu, în News , ? cititori
Virgil Munteanu, fost guvernator al Deltei Dunării: Cazul Bâstroe reflectă lipsa de perseverență a autorităților române
Virgil Munteanu si Delta Dunarii

Scandalul uriaș declanșat de Ucraina prin adâncirea canalelor Chilia și Bâstroe a generat o mulțime de reacții din partea oamenilor politici, dar cea mai dure luare de poziție a avut-o fostul guvernator al Administrației Biosferei Delta Dunării, Virgil Munteanu.

19 ani de tăcere și… reacții tardive de la București

PUTEREA a semnalat ieri faptul că Uniunea Europeană a solicitat României ca până azi să-și dea sau nu acordul pentru adâncirea de către Ucraina a canalelor Chilia și Bâstroe, dar, autoritățile române o dau din colț în colț, pasând răspunderea de la un minister la altul (https://www.puterea.ro/bomba-ue-cere-acordul-romaniei-pentru-adancirea-de-catre-ucraina-a-canalelor-chilia-si-bastroe-exclusiv/).

Practic, Comisia Europeană a solicitat României în 16 ianuarie 2023 să dea un feedback până la faptul că Ucraina vrea adâncească cu cel puțin 3 metri canalele Chilia și Bâstroe, ceea ce ar însemna distrugerea Deltei Dunării și închiderea brațului Sulina. Însă, cea mai pertinentă și dură opinie despre acest scandal a venit din partea celui mai longeviv guvernator al Deltei Dunării, Virgil Munteanu, care timp de aproape cinci ani de zile din 1999 și până în martie 2005.

Trebuie precizat că atunci când s-a declanșat primul scandal legat de canalul Bâstroe, în 2004, Virgil Munteanu, a fost în linia întâi fiind guvernatorul Administrației Biosferi Delta Dunării și totodată cel care practic a deschis acest dosar ”Bâstroe”. ”În cei 19 ani care s-au scurs de la încercarea Ucrainei de a realiza “Canalul de mare adâncime Dunăre – Marea Neagra” (denumirea oficială a cunoscutului canal Bâstroe) s-a așternut tăcerea. 

O tăcere doar puțin tulburată în 2016 când Convenția de la Berna privind Conservarea Vieții sălbatice și a Habitatelor Naturale din Europa care a anunțat închiderea Dosarului Bâstroe în care România reclamase Ucraina pe tema sus-numitului canal”, a declarat Virgil Munteanu pentru PUTEREA.

„În 2004, toate convențiile internaționale au condamnat la unison proiectul ucrainean Bâstroe”

Totodată, Virgil Munteanu a precizat pentru PUTEREA că în opinia sa ”cazul Bâstroe” reflecta două concluzii:

1.   Lipsa de perseverență a autorităților române de a urmări care sunt consecințele acestui canal, realizat în 2004, asupra ecosistemelor Deltei Dunării din România printr-o monitorizare științifică, având în vedere faptul că institutele de cercetare românești anticipau un efect catastrofal.

2. Pe de altă parte, trebuie să remarc lipsa de eficiență a convențiilor internaționale în domeniul protecției naturii. În 2004, pentru prima dată în istoria lor, toate convențiile și organizațiile neguvernamentale europene și mondiale (Berna, UNESCO, ESPOO, Ramsar, WWF, etc., etc.) au condamnat la unison proiectul ucrainean. După aceasta atitudine, și în rândul acestor organisme internațional s-a așternut tăcerea. Ce se vă întâmplă când asemenea agresiuni la adresa naturii se vor petrece în altă parte? Probabil că… nimic.