Virgil Popescu, ministrul Energiei: Nu exclud posibilitatea ca facturile la gaz să crească până la sfârșitul anului

Ministrul energiei, Virgil Popescu, nu a exclus posibilitatea ca facturile la gaz să crească la iarnă cu 20% până la 25%. Acesta susține că liberalizarea pieței gazului s-a făcut anul trecut la pornit de la un preț care era foarte jos, pentru că a fost pandemie și nu a fost cerere și nu putem compara 2021 cu 2020 din punct de vedere al prețului.

„Să nu uităm că prețul gazului din 2019 către clientul casnic a fost un preț reglementat, reglementat prost cu acea ordonanță 114, în care producătorii români de gaze naturale pierdeau, câștigau furnizorii, cumpărau ieftin, dar vindeau scump către clienții casnici”, a menționat Virgil Popescu la Digi24.

El a arătat că acum cererea de gaz a crescut, pentru că economia a început să meargă. „Am auzit, dar încă n-am văzut tarife, de scumpiri de 15-16 la sută până la sfârșitul anului”, a spus Popescu.

Acesta crede că și ANRE și Consiliul Concurenței ar trebui să se uite atent la scumpiri.

„Când pui o marjă de profit de 250 la sută înseamnă că ești un speculant, așa ceva nu poate să rămână”, a mai spus Virgil Popescu.

Întrebat dacă o scumpire de 25% este rezonabilă, ministrul a spus că un asemenea preț ar fi un pic mai mare decât 2019. „E adevărat că în această vară, prețul gazului nu a scăzut cum ar fi normal din punct de vedere sezonier, ba din contră, s-a menținut la un nivel destul de mare din cauza creșterii foarte mare a consumului”, a menționat ministrul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...

O polițistă de la Rutieră înjură ca la ușa cortului. Conducerea...

O polițistă din București s-a filmat cu cameră body cam din dotare în timp ce înjura ca la ușa cortului un șofer tras pe...