Virgil Popescu: Susținem ideea Primăriei Capitalei de preluare a Elcen

Ministrul Energiei susține dreptul Primăriei Capitalei de a cumpăra Elcen sau activele din această societate. Virgil Popescu a declarat că Elcen are nevoie de modernizare așa cum are nevoie și de rețeaua de termoficare.

„Eu cred că este ok să fie totul integrat şi evident modernizat. Şi Elcen are nevoie de modernizare şi acolo avem fondul de modernizare şi indiferent că e proprietatea ministerului sau a primăriei, acest lucru trebuie făcut. Degeaba, însă, faci Elcen fără reţeaua de termoficare şi aceasta trebuie complet reabilitată. Primăria Generală şi-a exprimat (intenţia de a cumpăra Elcen, n.r.) în 13 ianuarie către administratorul judiciar, ne-a înştiinţat şi pe noi. Sigur, susţin în totalitate acest lucru, dreptul de preempţiune de a achiziţiona Elcen sau activele din Elcen. Dacă acest lucru va fi dus la bun sfârşit este foarte bine. Elcen va putea funcţiona sub aceeaşi umbrelă a primăriei, cu o conducere unică, nu mai dă vina nimeni unui pe altul, că nu-şi mai plăteşte unul altuia subvenţiile, datoriile către furnizori”, a spus Popescu, la B1 TV.

Conform ministrului, banii pentru achiziționarea Elcen de către Primărie nu trebuie să vină neapărat de la bugetul de stat, ci pot veni și din taxe și impozite. „Primăria Capitalei este o primărie bogată. Există și finanțări din altă parte”, a declarat Popescu. Din păcate, deși este o primărie bogată, este și plină de datorii, cu conturile blocate de neachitarea diferitelor facturi.

Nicușor Dan, primarul Capitalei, a declarată că se dorește achiziționarea Elcen. Mai este nevoie de acordul Consiliului General și al Guvernului. El a arătat că în 2016 Elcen a fost evaluată la circa un miliard de lei, aproximativ 200 milioane euro, dar valoarea a scăzut ca urmare a nerealizării marilor lucrări de investiții necesare.

Elcen a fost înfiinţată în decembrie 2002, ca filială a S.C. Termoelectrica S.A., prin reorganizarea acestei societăţi comerciale. În prezent, Ministerul Energiei este principalul acţionar al companiei, deţinând 97,51% din acţiuni, restul acţiunilor fiind deţinute de SNGZ Romgaz (2,49%). Conform datelor oficiale, Elcen este cel mai mare producător de energie termică din România (40%) şi din Bucureşti (90%).

Practic, Elcen este un producător captiv, principalul client fiind Primăria Capitalei, acesta fiind și motivul pentru care o preluare de către Primărie face sens. Nicușor Dan a declarat și că achiziția ar putea avea loc în luna mai dacă toate lucrurile merg bine. Preluarea ar permite o reducere a cheltuielilor și o adaptare a producției la nevoile orașului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Cine este șeful de serviciu secret care s-a înrolat la AUR

Partidul lui George Simion a început să atragă ca un magnet o serie de rezerviști militari, iar de curând a făcut o achiziție de...

Acuzat de trafic şi consum de droguri, Gheboasă a scăpat de...

Gabriel Emil Gavrilă, trapperul cunoscut sub numele de scenă Gheboasă, care a încins spiritele în societatea românească după prestaţia sa la festivalul Untold, este...