Vize gratis pentru America. Cine poate să aplice

Publicat: 23 feb. 2024, 20:31, de Viorela Pitulice, în Dezvăluiri , ? cititori
Vize gratis pentru America. Cine poate să aplice

Guvernul intenționează să plătească pentru câteva zeci de mii de bugetari vizele de turism și de afaceri pentru America. Măsura se încadrează în strategia de politică externă a României, obiectivul fiind ca țara noastră să intre în programul Visa Waiver, în 2025.

Programul de vize gratis are ca scop creșterea numărului de aplicanți eligibili, astfel încât să fie posibil să scadă rata de respingere, iar România să intre în programul Visa Waiver de anul viitor. De acest sprijin ar urma să beneficieze câteva zeci de mii de salariați de la stat. Mai trebuie precizat, însă, că nu toată lumea vede cu ochi buni această inițiativă, existând și obiecții vizavi de corectitudinea măsurii.

Cine sunt bugetarii care obțin vize gratis

Lista bugetarilor vizați de această decizie a Guvernului angajații din administrația publică centrală, cu prioritate militarii, jandarmii, polițiștii, pompierii, magistrații, angajații din servicii si diplomații, care vor obține gratuit orice tip de viză pentru SUA pe orice tip de pașaport. Aceasta înseamnă că nu va mai fi nevoie de o invitație sau vreo misiune, cum se întâmpla până acum.

Printre motivele care au stat la baza acestei măsuri se află numărul deplasărilor în SUA în creștere. În plus, locul de muncă garantează seriozitatea solicitantului, adică este exclus ca acesta să își dorească să emigreze în SUA, după cum a lăsat să se înțeleagă purtătorul de cuvânt al Guvernului.

De ce nu primesc românii vize de America

Cum până acum mulți români care au cerut viză s-au dovedit a fi ulterior infractori, americanii au recurs la o respingere masivă a solicitărilor. Acum, România vrea să micșoreze rata de refuz a vizelor, de la 6% sub 3% pentru a se putea intra în Viza Waiver, de anul viitor.

România urmează astfel exemplul altor țări din regiune care între timp au și primit verde la vize în Statele Unite. Nu toată lumea privește cu ochi buni decizia Guvernului, considerată nejustificată.

Cât privește sumele pe care trebuie să le scoată românul de rând din buzunar pentru vize, ei bine, viza pentru Statele Unite costă 185 de dolari, ceea ce înseamnă aproximativ 700 de lei.

Ar mai fi de făcut totuși o remarcă: angajații de la stat, care se deplasau în America în interes de serviciu, aveau decontate cheltuielile cu viza de intrare. De acum, pot obține viza și pentru vacanțe.