Vlad Voiculescu nu se dezminte și provoacă din nou haos. A emis un ordin de ministru inaplicabil pentru deschiderea școlilor

Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății, și-a dat din nou cu stângul în dreptul când a emis ordinul de ministru prin care părinții trebuie să completeze un formular prin care se declară de acord cu testarea copiilor care au simptome de tip COVID-19.

Școala începe peste două zile, iar copiii se întorc fizic la cursuri. S-au stabilit deja regulile de acces și de prezență, cu limitări în ceea ce privește distanța dintre copii și bănci și alte reglementări de igienă și distanțare.

Dar după ce totul s-a stabilit printr-un ordin comun al Ministerului Educației și cel al Sănătății, iar DSP-urile au luat act și au anunțat școlile, Vlad Voiculescu a decis să emită un ordin de ministru prin care părinții trebuie să completeze un formular prin care sunt de acord cu testarea antigen a copiilor atunci când aceștia au simptome de răceală.

Ordinul a bulversat pe toată lumea. Pe de o parte, părinții au declarat că nu sunt neapărat de acord, preferând, spre exemplu, să fie prezenți la testarea copiilor, mai ales a celor mici. Pe de altă parte, școlile și autoritățile locale: pentru a putea fi pus în aplicare ordinul ar trebui ca unitatea de învățământ să aibă cabinet medical și să fie aprovizionată cu teste antigen. Ori în două zile nu se poate, mai ales că multe școli împart același cabinet medical.

Evident, a fost întrebat și ministrul Educației, Sorin Câmpeanu. Acesta a declarat că a luat act de ordin, dar „în momentul de față, Ministerul Educației nu a identificat baza legală pentru completarea formularelor de acord pentru testare.” Mai ales că este vorba de un ordin de ministru, care nu a fost prins în ordinul comun în care se dădeau regulile de începere a școlilor.

Mai mult, Câmpeanu a declarat că el, ca părinte, nu va completa formularul, dat fiind că fiul său nu are niciun fel de simptom.

„Cineva s-a grăbit să emită acel ordin de ministru. Vor fi situații excepționale, nu testăm pe toată lumea din prima zi. Deci nu trebuie să vină toată lumea cu formularele completate”, a explicat și premierul Florin Cîțu întrebat despre situație. Prim-ministrul nu a declarat că va fi luată vreo măsură împotriva lui Vlad Voiculescu, dar nici nu a arătat că ordinul stabilește vreo regulă pentru copii și părinți.

De altfel, mulți părinți au primit în cursul zilei de sâmbătă informări de la profesori cum că DSP „recomandă” completarea și semnarea formularelor de acceptare a testării. Dar după declarațiile prim-ministrului, s-a revenit cu precizarea că învățătorii și diriginții nu ar fi trebuit să le trimită părinților respectiva informare.

Din păcate, se creează haos acolo unde nu este cazul. Vlad Voiculescu nu este la prima abatere de acest gen; după anunțul de deschidere a restaurantelor, teatrelor etc., ministrul Sănătății a ieșit cu o recomandare prin care se spunea că ar fi bine ca deschiderea să se amâne din cauza tulpinii britanice a coronavirusului. Prefectul Capitalei, Traian Berbeceanu, a explicat ulterior că a fost surprins de recomandare dat fiind că Vlad Voiculescu a participat la discuțiile autorităților și a fost de acord cu redeschiderea unităților de alimentație.

1 COMENTARIU

 1. Sa fie un Zgomot alb ? Cum poate pandemia COVID-19 să schimbe permanent lumea copiilor noștri?
  Ciocoflender’e ! Din câte ne putem da seama, tot ce s-a întâmplat este că un virus deosebit de inteligent (SARS-CoV2, care provoacă COVID-19) s-a răspândit de la un animal la un om. Există trei atribute care au permis acestui virus să schimbe cursul istoriei.
  În absența măsurilor de precauție, fiecare persoană infectează alte două până la trei. Pandemiile anterioare din viața noastră s-au datorat gripei. Bătrânii aveau adesea imunitate la un virus similar care circula în timpul copilăriei. Acest lucru ne aduce la al doilea atribut; pentru acest virus, toți părem a fi sensibili.
  Același lucru este valabil și pentru alți viruși emergenți, inclusiv Ebola, dar ceea ce diferențiază SARS-CoV2 este al treilea atribut.
  Persoanele infectate au virusul în secrețiile nazale și orale cu câteva zile înainte de apariția simptomelor și sunt contagioase cu contactele strânse în acest timp. În plus, aproximativ 20% varsă contagii virale, dar nu dezvoltă niciodată simptome.
  Persoanele infectate au virusul în secrețiile nazale și orale cu câteva zile înainte de apariția simptomelor și sunt contagioase cu contactele strânse în acest timp. În plus, aproximativ 20% varsă contagii virale, dar nu dezvoltă niciodată simptome.
  Această pandemie poate fi ordonată corect până în vara anului 2025

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...
Austria este una dintre țările care se opune ca România să adere la spațiul Schngen SURSA FOTO: https://www.schengenvisainfo.com/

Ce a cerut Austria ca România să intre în Spațiul Schengen

Refuzul categoric al Austriei de a intra România în Spațiul Schengen ascunde o mulțime de interese economice și financiare uriașe. Potrivit informațiilor noastre provenite din...