Vom avea sau nu un leu digital?

Publicat: 08 nov. 2023, 17:00, de Alice Gherman, în Business , ? cititori
Vom avea sau nu un leu digital?

Banca Națională a României cochetează cu ideea de a avea un leu digital. Deocamdată, noua monedă se află la în faza de „cultură de laborator”. Ziarul Puterea a discutat cu purtătorul de cuvânt al BNR și cu fostul ministru de finanțe, Eugen Teodorovici, pentru a vedea care sunt perspectivele de a avea sau nu un posibil leu digital.

Leul digital este deocamdată o idee aflată în stadiu incipient

În timp ce Banca Centrală Europeană tocmai face primii pași către lansarea unui euro digital, în presa de la noi se vehiculează ideea că și Banca Națională a României cochetează cu ideea unei posibile monede naționale românești în variantă digitală, adică a unui leu digital, într-un orizont de timp, deocamdată, incert. Ziarul Puterea.ro l-a abordat direct pe purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu care ne-a spus cât se poate de clar: „Nu avem un plan pentru a lansa leul digital. Facem niște studii privind o posibilă monedă digitală, dar totul este deocamdată la nivel de studiu incipient. Nu avem un calendar, o țintă, nu știm ce va fi în viitor. Facem cercetări, studiem ceea ce se întâmplă în țările care lansează monede digitale, urmează să vedem care va fi impactul economic al acestui tip de monedă asupra țărilor care recurg la digitalizarea monedei, dar, deocamdată nu pot comunica faptul că avem un plan și un calendar pentru implementarea unui posibil leu digital, fiindcă BNR nu are așa ceva. Să facem studii, da, asta vom face, dar atât.”

Leul digital nu trebuie să sperie, dar nici să devină obligatoriu

Pe de altă parte, chiar dacă BNR este prudentă în abordarea sa privind digitalizarea monedei naționale, la nivel european, și nu numai, se constată o tendință către crearea unei monede digitale, iar la trendul acesta, probabil, mai devreme sau mai târziu, va adera și România. Fostul ministru de Finanțe, Eugen Teodorovici, a declarat pentru Puterea că: „Atât timp cât la nivel european lumea merge într-o atare direcție (digitalizarea monedei – n.r.), Banca centrală din România, deci BNR, va trebui să asigure cadrul legal și să facă totul pe înțeles, clar și ușor de aplicat, pentru a avea și o posibilă monedă digitală. Asta nu înseamnă că trebuie atinse drepturile cetățenești de a folosi orice mijloc de plată dorește cetățeanul să folosească. Va fi mai sigur un leu digital? BNR-ul, fiind o structură conservatoare și obligată prin lege să se preocupe de siguranța unei astfel de monede nu cred că vor fi probleme în acest sens, sau nu vor fi mai multe probleme decât sunt cu celelalte mijloace de plată disponibile la ora actuală”. Eugen Teodorovici a adăugat că: „România nu poate rămâne în urma altor state, mai ales la nivel european, care avansează în direcția digitalizării monedei, dar trebuie să aibă grijă! Adică să lase la libera alegere a cetățeanului modalitatea prin care face plata, cash, cu card, cu leu digital (când va fi el -n.r.) etc. Avantajele unui leu digital? Nu mai ai cash la tine, faci operațiuni imediate, pare că ți se simplifică viața. Dezavantaje? Orice poate fi spart, au demonstrat-o deja cardurile și conturile bancare de până acum.”