Vor fi introduse 6 noi substanțe pe lista drogurilor de mare risc. Decizia Guvernului

Publicat: 07 mart. 2024, 20:00, de Cezar Andrei, în POLITICĂ , ? cititori
Vor fi introduse 6 noi substanțe pe lista drogurilor de mare risc. Decizia Guvernului
Vor fi introduse 6 noi substanțe pe lista drogurilor de mare risc

În contextul luptei împotriva drogurilor, Guvernul României va actualiza lista cu substanțe interzise cu încă 6 droguri de mare risc, au anunțat premierul Marcel Ciolacu și ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, joi, în cadrul ședinței de Guvern.

„Azi luăm o decizie foarte importantă în lupta împotriva traficului de droguri. Este o măsură care se adaugă celor două legi esenţiale: Legea Anastasia care îi trimite la închisoare pe cei care conduc drogaţi şi fac accidente mortale. Plus Legea 2 Mai, trimisă la promulgare zilele trecute, ce prevede că traficanţii de droguri nu mai pot primi pedepse cu suspendare. Acum introducem pe lista drogurilor de mare risc şase noi substanţe. Sunt aşa-numitele droguri sintetice, extrem de periculoase”, a transmis Marcel Ciolacu, la începutul şedinţei Guvernului.

Cele 6 noi substanțe, incluse pe lista drogurilor de mare risc

Pe lângă cele 6 substanțe nou intrate pe lista drogurilor de mare risc (2-methyl-AP-237, etazene, etonitazepyne, protonitazene, ADB-BUTINACA, alpha-PiHP), mai există una care în momentul de față se află în control legislativ, a explicat ministrul de Interne, Cătălin Predoiu.

Citește și: Șefa Curții de Apel Cluj: Drogurile, o realitate pe care nu avem voie să o ignorăm!

”Acest proiect propune întărirea cadrului normativ consacrat combaterii traficului şi consumului de droguri. Aceste substanţe sunt droguri de mare risc. Este vorba de 2-Metil AP-237, Etazen, Etonitazepin, Protonitazen, ADB butinaca, Alpha-PHP şi vor fi incluse într-o anexă la Legea 143/2000 privind substanţele care constituie droguri şi precursori de droguri, fiind în acest moment controlate legal. Cea de-a şaptea substanţă intitulată 3 metil metacatrinone este deja inclusă în control legislativ, începând cu anul 2023, prin legea 77”, a transmis Cătălin Predoiu.

El a afirmat că măsura aceasta se încadrează unui set mai mare de acţiuni, atât legislative, cât şi operative realizate de către Poliţia Română, prin structurile specializate.

”În acest fel aliniem legislaţia noastră unei rezoluţii a Comisiei Naţiunilor Unite pentru Stupefiante care a fost luată anul trecut în 13, 17 martie, la Viena, la cea de-a 66-a sesiune a acestei comisii, şi închidem cercul substanţelor de mare risc care pot să provoace daune foarte grave consumatorilor. Măsura se încadrează într-un complex mai mare de acţiuni pe care, după cum ştiţi, le-am pus în mişcare la Ministerul Afacerilor Interne, sub aspectul de întărire a cadrului normativ şi sub aspectul operativ, prin acţiuni concrete desfăşurate de Poliţia Română, prin structuri specializate”, a declarat ministrul de Interne.