Vor “să muncească” altceva: Se schimbă paradigma la joburi

Puțin peste 20% dintre angajații români iau în calcul să-și schimbe domeniul de activitate din cauza efectelor pandemiei, fiind inclusiv dispuși să o ia de la zero în carieră.

Aceasta rezultă dintr-un sondaj efectuat de platforma de recrutare BestJobs. Aproape un sfert dintre respondenți spun că se văd nevoiți să facă primii pași către o nouă carieră întrucât domeniul sau compania pentru care lucrează sunt puternic afectate de contextul economic actual. Și tot atâția spun că vor să lucreze într-un domeniu mai sigur. Cei mai mulți dintre aceștia lucrează în prezent în domenii precum vânzări, producție, turism sau transporturi.

Rezistența la șocuri externe

Deși perspectivele salariale rămân în continuare principalul criteriu în funcție de care cei mai mulți angajați români își aleg un nou job, siguranța domeniului de activitate și rezistența acestuia la șocuri externe, cum este și pandemia au devenit prioritare în acest context pentru 70% dintre respondenții la sondajul BestJobs. Alți 42% se orientează în carieră și în funcție de beneficiile extrasalariale, dar în același timp contează și posibilitatea de a avea mult timp liber (37%), sau de a putea lucra remote (34%).

De asemenea, pentru a se simți în siguranță într-un domeniu sau job nou, peste 26% dintre angajați consideră că este obligatoriu să aibă posibilitatea să lucreze de acasă. Domeniile considerate de respondenții la sondajul BestJobs cel mai puțin afectate de criza sanitară actuală sunt IT și telecomunicații (54,7%), armată, pază și protecție (37,8%), medicină și sănătate (37,6%), dar și call center și suport clienți (35,2%). La polul opus, se află sportul, arta și divertismentul (5,6%), serviciile de înfrumusețare (7,5%) sau turismul și alimentația (8%).

Sondajul a fost efectuat în perioada 1-10 iulie 2020, pe un eșantion de 1.282 de utilizatori de internet din România.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole