Vouchere de vacanță și pentru angajații din mediul privat

Din 2024 și angajații din mediul privat ar putea primi vouchere de vacanță. Proiectul legislativ care prevede acest lucru a fost depus marți, 7 martie, la Senat de parlamentari din principalele partide politice.

Proiectul prevede ca „începând cu data de 1 ianuarie 2024, pentru recuperarea și întreținerea capacității de muncă a personalului salarial, instituțiile publice (…) precum și angajatorii care încadrează personal prin încheierea unui contract individual de muncă acordă, în condițiile legii, anual, până la data de 31 decembrie 2026, bonuri de valoare, denumite în continuare vouchere de vacanță, în cuantum de 1.450 lei pentru fiecare salariat.”, se arată la art. 1 din propunerea legislativă.

Cei 130 de parlamentari PNL, PSD și UDMR invocă o serie de motive care au stat în spatele acestei propuneri. Printre ele se numără și faptul că sumele corespunzătoare voucherelor de vacanță se alocă anual, din bugetul de stat, din impozitele pe venit plătite de fiecare angajat.

Totodată, proiectul prevede ca Guvernul să stabilească modalitatea de plată a sumelor care reprezintă contravaloarea voucherelor de vacanță, în termen de 30 de zile de la promulgarea legii de către președintele României.

În termen de 5 zile de la primirea sumelor în cont, angajatorii vor vira sumele către unitățile emitente cu care au încheiate contracte, care vor transfera beneficiarilor valoarea nominală a voucherelor de vacanță.

„În România, costul fiscal pe angajat, de 40,85%, este cel mai ridicat din Uniunea Europeană, unde se înregistrează o medie de 26% 27%. În țara noastră, 25% reprezintă doar contribuția la CAS, la care se adaugă 10% impozitul pe venituri din salarii și alte taxe. Fiscalitatea ridicata atrage după sine și un grad de colectare redus.

De exemplu, la CAS, statul român încasează doar 80% – 85% din totalul sumelor pe care ar trebui să le încaseze. În aceste condiții, este necesară identificarea de pârghii legislative prin care presiunea fiscală să devină cât mai redusă și care să încurajeze încheierea de contracte de muncă. De exemplu, pentru sectorul bugetar a fost instituită măsura prin care angajații din acest sector beneficiază., printre altele, și de vouchere de vacanță, în suma de 1.450 1ei anual. Voucherele de vacanța reprezintă și un mijloc prin care saiariatii își refac puterea și capacitatea de muncă și, astfel, înregistrează o productivitate crescută a muncii.

Considerăm că acest mecanism poate fi extins și pentru cei cca. 4,2 milioane de angajați din sectorul privat, astfel încât să poată beneficia de vouchere de vacanta suportate din bugetul de stat, în valoare de 1.450 lei/anual, din sumele cu care aceștia contribuie deja sub forma impozitului pe venit și/sau CAS.”, se arată în Expunerea de motive a proiectului de act normativ.

Proiectul își propune să mai elimină din inechitățile dintre cele două categorii de salariați — bugetari și cei din sectorul privat. Mai mult, valoarea voucherelor de vacanță se întoarce, practic, în economie, cu consecințe pozitive pentru întreaga industrie a turismului și activităților conexe (HoReCa, industria alimentară, industria de transport, servicii, comerț etc), se mai arată în documentul citat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Avem tricolorul pe etichetă, ce mai contează ce înghițim? Dublul standard,...

Ultima găselniță a politicienilor de la PSD este să-i oblige pe comercianții care vând produse provenite din materii prime românești să se asigure că...

Caracatița uriașă a intereselor baronului PSD Horia Teodorescu îngroapă Tulcea în gunoaie

Un document exploziv ajuns la mai multe instituții de forță ale statului scoate în evidență uriașa caracatiță a intereselor țesută de baronul PSD de...