Vouchere pentru achiziția de sobe performante în curând

Ministerul Mediului intenționează să lanseze, în perioada următoare, un program pilot prin care să fie acordate vouchere românilor pentru achiziționarea de sobe performante, care să le înlocuiască pe cele vechi cu eficiență mică.

Anunțul a venit din partea ministrului Mediului, Mircea Fechet, care susține că în urma discuțiilor cu Administrația Fondului pentru Mediu se caută soluții pentru punerea în practică a programului. O astfel de măsură are ca scop reducerea emisiilor de carbon, un demers solicitat și de Comisia Europeană.

”Ne pregătim să inițiem un program pilot prin care să scoatem acele sobe din casele românilor cu eficiență 20 sau 25%, acele sobe foarte vechi și să le înlocuim, acordând o finanțare ușoară printr-un voucher, cu sobe cu înaltă eficiență energetică, adică peste 90% eficiență”, a declarat recent ministrul.

Fechet spune că în felul acesta, pe lângă faptul că mediul va fi mai curat, va exista şi o presiune mai mică pe fondul forestier.

“Una este să arzi 10 milioane de metri cubi cu sobe cu o eficienţă de 20% și alta este să arzi, să transformi în scrum mult mai puțin, având surse de încălzire de înaltă eficiență”, a declarat ministrul.

La acest moment, nu se cunosc sumele de care va dispune programul și nici cât de repede va fi pus în practică.

În România, principala sursă de încălzire în mediul rural este lemnul, la care apelează circa 3,5 milioane de locuințe.

O sobă ”veche” pe lemne produce 1.329 de grame de emisii de particule/GJ, iar o sobă pe lemne ”ecologică” – 375 de grame de emisii de particule/GJ. Specialiștii spun că sobele pe lemne reprezintă cea mai poluantă soluție de încălzire.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole