Vulcanul Etna se dă în spectacol. Aruncă în aer cercuri perfecte de fum, unele chiar roz! GALERIE FOTO

Publicat: 08 apr. 2024, 22:41, de Filon Stan, în SOCIAL , ? cititori
Vulcanul Etna se dă în spectacol. Aruncă în aer cercuri perfecte de fum, unele chiar roz! GALERIE FOTO
Vulcanul Etna se da in spectacol

Vulcanul italian Etna devine și mai atrăgător pentru turiști, după ce în ultima perioadă a început să arunce în aer, pentru prima dată, cercuri aproape perfecte de fum, uneori chiar și roz.

Vulcanul italian Etna face un adevărat spectacol, care atrage și mai mulți turiști. În ultima perioadă, vulcanul a început să arunce la sute de metri în aer cercuri imense, aproape perfecte, care sunt făcute de fum.

Pentru ca spectacolul să fie parcă unul complet, uneori, cercurile sunt făcute din fum de culoare roz, spre amuzamentul turiștilor care vizitează cunoscutul vulcan din estul Italiei.

Cercuri de fum aproape perfecte, unele cu un diametru de câteva zeci de metri, ies din celebrul Vulcan italian Etna de la începutul săptămânii trecute, în estul Siciliei. Acest fenomen rar nu are loc însă numai pe insula italiană.

Etna – suprenumită acum ”Doamna Inelelor” – nu este singurul vulcan din lume care face aceste cercuri de fum cu un diametru de până la 200 de metri, care-şi pot păstra forma circulară pe cer până la zece minute, potrivit Futura Sciences. Cercuri de fum emit şi vulcanii Stromboli sau Eyjafjallajökull în Islanda.

Revenind însă la Etna, specisliștii spun că acest fenomen, care a avut loc la începutul lunii aprilie, se explică prin apariţia unui ”crater nou (care) s-a format în urmă cu câteva zile în craterul de sud-est, situat la peste 3.500 de metri altitudine”, declară Reuters un ghid pe Etna, Giuseppe Barbagallo. Acest crater nou, are ”o gură perfect rotundă, pe care ies mai multe inele vulcanice”, a completat el.

Aceste ”inele” se explică şi prin ”morfologia craterului şi conductei, în care presiunea creşte mai mult sau mai puţin şi conţinutului gazelor”, enumeră la TF1 un vulcanolog de la Universitatea Paris-Saclay, Jacques-Marie Bardintzeff.

Cercurile de fum se produc prin împingerea gazelor de către nici explozii care au loc în craterele strâmte, situate deasupra camerelor magmatice. ”Se reunesc mai mulţi factori şi fac în final o mică minune”, declară el.

Specialitii spun că formarea acestor cercuri nu anunţă o posibilă erupţie viitoare, chiar dacă Etna este un vulcan în activitate, care ”scuipă” cu regularitate lavă şi cenuşă.