Washingtonul ordonă personalului american neesenţial să plece din Mali

Publicat: 30 iul. 2022, 21:21, de Aurel Drăgan, în Internațional , ? cititori
Washingtonul ordonă personalului american neesenţial să plece din Mali

Statele Unite le-au ordonat „angajaţilor neesenţiali” americani şi familiilor lor să plece din Mali „din cauza riscului crescut de atacuri teroriste în zonele frecventate de străini”, informează sâmbătă AFP.

Un comunicat al Departamentului de Stat subliniază că Ambasada SUA „continuă să aibă o capacitate limitată de a le furniza ajutor de urgenţă cetăţenilor americani din Mali”.

„Grupuri armate şi teroriste continuă să planifice răpiri şi atentate în Mali” şi pot lua ca ţintă „cluburi de noapte, hoteluri, restaurante, lăcaşuri de cult, misiuni diplomatice internaţionale şi alte locuri frecventate de occidentali”, notează comunicatul publicat vineri seara.

Mali, stat-enclavă în mijlocul regiunii africane Sahel, a fost scena a două lovituri de stat militare, în 2020 şi 2021. Criza politică este însoţită de o gravă criză de securitate, după declanşarea, în 2012, a unei rebeliuni independentiste şi a unor sângeroase acţiuni jihadiste în nordul ţării. Miercuri, cel puţin 15 soldaţi malieni şi trei civili au fost ucişi în trei atacuri coordonate atribuite unor „terorişti”, care au ridicat la cel puţin 11 numărul de atacuri înregistrate într-o săptămână în Mali.