WC-urile din curtea școlii, pe agenda Guvernului

În 2020, când în alte țări se pune problema colonizării planetei Marte cu 1 milion de pământeni și când se împlinesc  13 ani de la integrarea în Uniunea Europeană, România încă se mai confruntă cu o problemă veche de secole: toaletele din fundul curții. Guvernul României face azi un pas minuscul în rezolvarea problemei.

Astfel, pe agenda ședinței de miercuri se află și o Hotărâre prin care se alocă un sfert de milion de lei pentru wc-urile din curțile școlare. Bani cu care se pot număra pe degetele de la o mână câte unități școlare vor scăpa de problemă.

„Se aprobă repartizarea sumei de 233 mii lei din transferuri din bugetul de stat către bugetele locale, prevăzută în bugetul Ministerului Educaţiei și Cercetării pe anul 2020 pentru finanţarea unor lucrări de amenajare a unor grupuri sanitare și asigurarea cu utilități a acestora la unităţile de învăţământ preuniversitar de stat, potrivit Anexei nr. 1 la prezenta hotărâre”, se arată în documentul oficial ce ar urma să fie adoptat astăzi.

Banii vor fi transferați către bugetele locale, prin intermediul inspectoratelor şcolare judeţene, iar lucrările vor fi coordonate de autoritățile locale.

Conform datelor prezentate la începutul anului de Institutul de Sănătate Publică, peste 300 de unități de învățământ nu aveau autorizație sanitară de funcționare, în principal din cauza lipse apei curente și a unor toalete corespunzătoare. 233 dintre ele erau în mediul rural.

La capitolul apă curentă, de exemplu, 55 de şcoli sau grădiniţe nu erau deloc branșate la rețea, pentru că în general aceasta nu există, iar în 77 de unităţi apa potabilă nu este corespunzătoare din punct de vedere microbiologic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...
Austria este una dintre țările care se opune ca România să adere la spațiul Schngen SURSA FOTO: https://www.schengenvisainfo.com/

Ce a cerut Austria ca România să intre în Spațiul Schengen

Refuzul categoric al Austriei de a intra România în Spațiul Schengen ascunde o mulțime de interese economice și financiare uriașe. Potrivit informațiilor noastre provenite din...