De la podium la mănăstire: Fosta gimnastă de performanță care a devenit călugăriță și „mamă” pentru 150 de copii abandonați

Publicat: 06 iul. 2025, 08:59, de Nitulescu Gabriel, în SOCIAL , ? cititori
De la podium la mănăstire: Fosta gimnastă de performanță care a devenit călugăriță și „mamă” pentru 150 de copii abandonați
Maica Ecaterina

Fostă gimnastă de performanță, destinată unei cariere în sportul de elită, Cristina – așa cum o cunoșteau colegii din sala de antrenament – a ales un alt drum: cel al vocației spirituale și al ajutorului oferit celor mai vulnerabili. Astăzi, sub numele de Maica Ecaterina, este o figură centrală în comunitatea de la Așezământul „Sfântul Leontie” din Rădăuți, unde are grijă de peste 150 de copii abandonați sau proveniți din medii dificile.

De pe podiumul sportiv la slujirea celor în nevoie

Puțini ar fi putut anticipa transformarea radicală a Cristinei, care în copilărie își petrecea zilele în sala de gimnastică, antrenându-se pentru a-și împlini visul de a ajunge în elita sportului românesc. Gimnastica i-a insuflat disciplină, tenacitate și un puternic spirit de sacrificiu – calități care, în timp, s-au transformat în piloni esențiali pentru misiunea sa actuală, scrie sportpesurse.ro.

După ani dedicați sportului, la 25 de ani, tânăra a simțit chemarea credinței. A renunțat la viața lumească și a intrat în monahism, primind numele de Ecaterina, în cinstea Sfintei Mucenițe cunoscută pentru înțelepciunea și dragostea ei pentru carte. Acesta a fost începutul unui nou capitol, centrat pe iubirea față de aproapele și pe salvarea copiilor fără sprijin.

Așezământul „Sfântul Leontie”: un loc unde iubirea reface destine

Astăzi, Maica Ecaterina este cunoscută în întreaga regiune ca o adevărată „mamă” pentru copiii abandonați sau aflați în situații critice. Așezământul din Rădăuți funcționează ca o casă a speranței, unde cei mici primesc nu doar hrană și adăpost, ci și sprijin emoțional, educațional și spiritual.

Copiii ajunși aici poartă în suflet traume profunde – unii au fost abandonați la naștere, alții au trăit în medii marcate de violență, lipsuri și neglijență. Cu toate acestea, sub îndrumarea Maicii Ecaterina și a echipei ei, mulți și-au descoperit pasiunile și talentele: unii au performat în sport, alții au excelat la olimpiade sau și-au găsit chemarea în artă ori muzică.

„Sunt ce au ei nevoie să fiu”: misiunea unei vieți în slujba altora

„Pentru unul sunt mamă, pentru altul sunt prietenă, soră sau psiholog. Mă transform în ce au ei nevoie ca să le fiu de folos”, spune cu emoție Maica Ecaterina, explicând cum reușește să fie sprijinul emoțional și moral al unei familii extinse, formată din zeci de copii.

Misiunea sa nu este doar una spirituală. Pentru a răspunde cât mai bine nevoilor celor mici, a urmat cursuri de psihologie și asistență medicală, dobândind competențele necesare pentru a fi, așa cum glumește ea, „mamă cu normă întreagă, cu diplomă”.

Legături care nu se destramă: copiii devin adulți, dar nu uită

Relația dintre Maica Ecaterina și copiii Așezământului nu se oprește odată cu vârsta majoratului. Mulți dintre cei crescuți sub îndrumarea ei revin constant „acasă”, așa cum numesc locul în care au fost primiți cu dragoste. Fie că sunt studenți, sportivi, angajați sau proaspăt căsătoriți, aceștia nu rup legătura cu cea care le-a fost stâlp în cele mai grele momente.

„Concediile și le petrec la mănăstire. Acolo e acasă pentru ei. Nu cred că m-am culcat vreodată fără să mă gândesc la ei”, mărturisește ea.