Urmaşii unui nobil maghiar au pierdut procesul prin care revendicau o jumătate dintr-un sat
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/05/Sacalasau-Nou-461154734_8183835278403790_4600472416293441817_n.jpg)
După mai bine de 12 ani de procese și 77 de termene în instanță, locuitorii satului Sacalasău Nou, din comuna Derna, județul Bihor, au obținut o victorie importantă împotriva urmașilor unui grof maghiar care pretindeau dreptul de proprietate asupra a 79 de hectare din teritoriul localității, aproape jumătate din sat.
Revendicau o jumătate din sat
Judecătoria Marghita a respins cererea de retrocedare formulată de 15 pretinși moștenitori ai boierului Bartos Gábor, care deținea pădurile din zonă în urmă cu un secol, scrie Bihoreanul.
Cererea de retrocedare, inițiată în 2013, viza păduri, fânețe, școala și biserica satului, dar și terenurile de sub 23 de gospodării. Însă instanța a constatat că pretinșii moștenitori nu au putut dovedi nici legătura de rudenie cu groful și frații acestuia, nici faptul că proprietățile le-au fost confiscate abuziv în perioada reformelor agrare postbelice.
În schimb, sătenii au prezentat contracte de vânzare-cumpărare, datând din perioada 1919–1934, încheiate cu familia Bartos, în urma cărora au devenit, cu acte în regulă, proprietarii terenurilor.
Istorie
Satul Sacalasău Nou are o istorie aparte, fiind întemeiat oficial în 1940, dar cu rădăcini în secolul al XIX-lea, când groful Bartos a adus familii de slovaci din Șinteu pentru a defrișa pădurile. În schimbul muncii, aceștia au primit loturi de teren din pădurea curățată, pe care și-au construit case. După Unirea din 1918, groful a părăsit România și și-a vândut toate proprietățile, lucru susținut de documentele păstrate de localnici până în prezent.
Pe parcursul procesului, lista reclamanților s-a extins, în urma decesului unora dintre moștenitori, locul lor fiind luat de propriii urmași, ceea ce a dus la întârzieri repetate. Deși hotărârea Judecătoriei Marghita nu este definitivă și va fi, cel mai probabil, atacată cu apel, ea aduce o gură de aer pentru comunitatea din Sacalasău Nou, care își poate păstra, deocamdată, casele și pământurile.