„What’s up, Doc?”: Povestea IEPURELUI simbol etern al copilăriei și nu numai

Publicat: 26 iul. 2020, 16:41, de Roxana Roseti, în LIFESTYLE , ? cititori
„What’s up, Doc?”: Povestea IEPURELUI simbol etern al copilăriei și nu numai

Dacă cineva ar fi pariat la începuturi că nu va fi faimos, ar fi avut clar de pierdut. Considerat un simbol al copilăriei, Bugs – iepurele șmecher, inteligent și dat naibii ce mai, împlinește 80 de ani. Greu de crezut, dar asta e. Imaginea lui Bugs Bunny ronțăindu-și relaxat morcovul în timp ce face tot felul de “aranjamente”, a devenit mai mult decât iconică. Iar replica lui – „What’s up, Doc?” – e cu atât mai actuală acum…

Unul dintre cele mai cunoscute şi îndrăgite personaje de desene animate – „Bugs Bunny” – își făcea  prima apariţie la 27 iulie 1940, în scurt metrajul de animaţie „A Wild Hare” din seria Merrie Melodies realizată de Tex Avery, potrivit www.infoplease.com. Ulterior, a apărut în serii de desene animate precum Looney Tunes şi Merrie Melodies. Câteva precizări bio sunt necesare…S-a născut la Brooklyn, New York. Potrivit lui Mel Blanc, actorul care i-a dat grai, accentul său este un amestec între cel din zona Bronx şi cel din Brooklyn.

Are o stea

În anii ’40, Bugs Bunny a devenit foarte popular în cultura americană, dar şi cel mai îndrăgit personaj al seriei Looney Tunes. Mai târziu a devenit starul seriei de desene animate Merrie’s Melodies. La început Bugs Bunny avea faţa mai alungită, un nas ieşit mult în evidenţă şi o coadă rotunjită. În decursul anilor iepurele a suferit mai multe transformări, ajungând la forma pe care o cunoaştem azi.

„Bugs Bunny” a apărut în nenumărate producţii, iar în 1959, pelicula „Knighty Knight Bugs” a primit premiul Oscar, potrivit imd.com. A apărut şi în seria tv „The Bugs Bunny Show” (1960-1975). La 21 decembrie 1985 a fost personajul de desene animate care a primit o stea pe Hollywood Walk of Fame, potrivit walkoffame.com.

Iese învingător din orice fel de conflict

Este cunoscut datorită replicii care l-a consacrat: „What’s up, Doc?” („Ce s-a’ntâmplat, Doc?”) şi datorită conflictului cu alte personaje, cum ar fi Elmer Fudd, Yosemite Sam, Marvin sau Daffy Duck. Aproape întotdeauna, Bugs iese învingător din orice fel de conflict. Aceasta este o trăsătură pe care i-a atribuit-o regizorul Chunk Jones, căruia i-a plăcut să pună faţă în faţă învingătorii şi învinşii.

Temându-se ca nu cumva personajul să-şi piardă din popularitate, implicându-se în conflicte în calitate de agresor, Jones a descoperit modul prin care poate să-i aducă lui Bugs simpatia publicului. Toţi adversarii iepuraşului sunt nişte fanfaroni care fie îl înşeală, fie îl ameninţă. După ce a fost jignit, de obicei de trei ori, Bugs reacţionează: „Îţi dai seama, bineînţeles, că asta înseamnă război”. Alţi regizori, precum Friz Freleng l-au făcut pe Bugs să-şi ofere ajutorul celor care aveau nevoie, creând astfel circumstanţe atenuante pentru poznele pe care le făcea. Iar audienţa îi dă permisiunea, tacit, să se răzbune sau să se apere…