WSJ: AI Boom ar putea deveni o nouă bulă Dot-com

Publicat: 10 mart. 2025, 22:34, de Nitulescu Gabriel, în ECONOMIE , ? cititori
WSJ: AI Boom ar putea deveni o nouă bulă Dot-com
Inteligența Artificială: SUA are un consiliu pentru AI

După cum notează The Wall Street Journal, companiile lider în domeniul AI sunt evaluate la zeci și sute de miliarde de dolari, în ciuda faptului că multe dintre ele au șanse mici de a-și transforma capitalizarea, în creștere a vânzărilor produselor lor.

Explozia valorii startup-urilor de inteligență artificială (AI) s-ar putea transforma în cele din urmă într-o nouă „bulă dot-com” – prăbușirea companiilor inovatoare de internet cu creștere rapidă, la începutul anilor 2000, scrie ziarul american The Wall Street Journal (WSJ).

Companiile de internet, călărind valul de entuziasm în jurul noilor tehnologii, au început să se dezvolte activ din 1995. Capitalizarea startup-urilor la acea vreme a crescut cu zeci și sute de procente, până când investitorii au ajuns la concluzia că firmele lider din sectorul IT au fost supraevaluate și și-au pierdut încrederea în acțiunile lor. Prăbușirea bursierei NASDAQ din 2000-2002 a dus la o pierdere de 5 trilioane de dolari din valoarea de piață a companiilor.

Puține șanse ca firmele de AI să-și transforme capitalizarea în creșterea vânzărilor

Astăzi, companiile de top AI sunt, de asemenea, evaluate la zeci și sute de miliarde de dolari, deși multe dintre ele au puține șanse să-și transforme capitalizarea în creșterea vânzărilor produselor lor, subliniază WSJ. Întrebarea cheie rămâne dacă noile tehnologii propuse vor putea crea condițiile unei creșteri semnificative a productivității reale a muncii în diferite sectoare ale economiei.

O serie de avantaje ale utilizării AI sunt deja evidente: lucrul cu codurile și textele programelor este simplificat, iar multe procese digitale sunt automatizate. Cu toate acestea, posibilitatea unui salt structural în întreaga economie ca urmare a dezvoltării acestor tehnologii nu este încă evidentă.

Firma care a introdus conceptul „smartphone cu ecran tactil” nu a supraviețuit prăbușirii pieței

În același timp, după cum notează ziarul, chiar dacă piața companiilor de AI se formează și se prăbușește, progresul tehnologic nu va face decât să beneficieze, deoarece surplusul de resurse financiare alimentează dezvoltarea de produse inovatoare, care vor primi o dezvoltare ulterioară în viitor. În acest sens, după cum subliniază publicația, ar trebui să se facă distincția între „bulele benigne” și „bule nebenigne” pe piața de valori – primele, spre deosebire de cele din urmă, pot avea un efect pozitiv pe termen lung asupra unei anumite industrii.

Ca exemplu, ziarul citează una dintre marile companii ale erei dot-com, General Magic. A introdus conceptul primelor smartphone-uri cu ecran tactil încă din 1994, dar nu a supraviețuit prăbușirii pieței de la începutul anilor 2000. Cu toate acestea, dezvoltările ei, împreună cu specialiști, au mers apoi către Apple și Android, unde au făcut posibilă crearea de smartphone-uri moderne.