WSJ: Lingușeală și conversații săptămânale: cum a reușit Europa să-l întoarcă pe Trump împotriva lui Putin

Publicat: 16 iul. 2025, 11:43, de Nitulescu Gabriel, în Internațional , ? cititori
WSJ: Lingușeală și conversații săptămânale: cum a reușit Europa să-l întoarcă pe Trump împotriva lui Putin
Luni, președintele american Donald Trump a anunțat un pachet major de înarmare pentru Ucraina, finanțat de țările NATO, și a amenințat că va impune sancțiuni economice suplimentare Moscovei.

Statele UE și-au intensificat relațiile cu guvernul SUA

Pachetul major de înarmare pentru Ucraina a fost rezultatul unei campanii diplomatice de luni de zile a liderilor europeni, menită să-l convingă pe Trump să înarmeze Kievul și să facă presiuni asupra lui Putin pentru a începe negocieri serioase, potrivit publicației The Wall Street Journal.

„Germania, Franța, Regatul Unit și alte țări și-au intensificat relațiile cu guvernul SUA, în timp ce politicienii de rang înalt au deschis canale confidențiale de comunicare cu oficiali cheie din administrația Trump”, notează articolul.

În special, președintele finlandez Alexander Stubb s-a împrietenit cu Trump la un turneu de golf din Florida. Cancelarul german Friedrich Merz l-a vizitat pe Trump la Casa Albă pe 5 iunie și a vorbit cu el aproape săptămânal de atunci, potrivit oficialilor germani. Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a trimis mesaje text încurajatoare și și-a exprimat, de asemenea, sprijinul pentru dorința lui Trump de a menține un armistițiu între Iran și Israel.

Oficialii europeni au construit, de asemenea, relații cu membri de rang înalt ai cabinetului american, considerați mai favorabili Ucrainei – secretarul Trezoreriei Scott Bessant și secretarul de stat Marco Rubio – precum și cu o rețea de legislatori republicani pro-ucraineni.

Abordarea corectă a lui Merz

Consilierii lui Merz spun că actualului cancelar i-a fost mai ușor să-l contacteze pe Trump decât foștilor lideri germani, parțial datorită capacității sale de a promite finanțare masivă pentru vânzările de arme americane.

„Merz a găsit abordarea corectă și acum poate vorbi cu Trump la telefonul mobil și se poate angaja în «diplomația cecurilor»”, a declarat Nico Lange, un fost înalt oficial din Ministerul Apărării din Germania.

Așadar, după suspendarea livrărilor de arme americane către Ucraina, Merz i-a cerut lui Trump să aibă o discuție telefonică. Apelul a avut loc pe 3 iulie, Trump a sunat din Biroul Oval, iar secretarul Apărării, Pete Hegseth, i s-a alăturat. Potrivit unor surse bine informate, Merz a sugerat ca Germania să cumpere două sisteme Patriot pentru Ucraina, deoarece SUA le-au oprit exportul. În același timp, Trump nu părea să știe despre decizia de suspendare a livrărilor de arme. „Pete, ce se întâmplă?”, a întrebat el, potrivit unor surse familiarizate cu situația. Câteva zile mai târziu, Pentagonul și-a schimbat poziția.

Mai târziu, după ce a văzut imagini cu atacurile aeriene rusești asupra orașelor ucrainene în seara zilei de 11 iulie, Trump l-a sunat și pe Merz pe telefonul mobil pentru a-și exprima nemulțumirea față de atacurile continue ale lui Putin.

„Merz, potrivit surselor, a fost surprins, dar și-a dat seama repede că Trump își pierduse răbdarea cu președintele rus. Trump a spus că este acum gata să accepte oferta pe care Merz o făcuse cu câteva zile mai devreme: să folosească fonduri germane pentru a achiziționa arme americane pentru Ucraina.”

În același timp, Trump s-ar fi oferit să vândă nu două, ci cinci sisteme Patriot într-o conversație cu Merz.

„Liderul german a fost imediat de acord, deși, potrivit unor surse familiare cu gândirea sa, va trebui să discute finanțarea cu alți lideri europeni”, scrie WSJ.

Prin urmare, Germania va livra Ucrainei două dintre propriile sisteme Patriot și va comanda un înlocuitor din SUA. Norvegia va cumpăra unul dintre sisteme, iar Rutte a menționat Canada, Danemarca și Finlanda ca alți potențiali participanți.

Trump și-a schimbat atitudinea față de Ucraina și Rusia

Liderul american a declarat că Ucraina va primi arme de la Statele Unite , dar acum țările europene vor plăti pentru acestea. La rândul său, Uniunea Europeană ia în considerare posibilitatea de a plăti pachetul american de arme pentru Ucraina cu ajutorul profiturilor din activele înghețate ale Federației Ruse.

De asemenea, el a anunțat că va impune tarife secundare împotriva Federației Ruse și a partenerilor săi dacă nu se ajunge la un acord privind o soluționare pașnică în Ucraina în termen de 50 de zile.