YouTube sau Facebook vor fi cenzurate și în România. Vor avea regim de TV

Publicat: 14 nov. 2023, 07:00, de Florentin Lucaniuc, în News , ? cititori
YouTube sau Facebook vor fi cenzurate și în România. Vor avea regim de TV

Mircea Toma, membru CNA, a declarat că se extind reglementările care se aplică pentru TV şi Radio şi asupra spaţiului digital, respectiv platfomele Facebook, YouTube, Instagram. 

El a precizat că probabil ca în viitorul apropiat, CNA va deţine o calitate specială, de ”trusted partner” de partener investit cu o încredere mai consistenţă, în aşa fel încât atunci când reclamă CNA-ul un anumit conţinut, reacţia Youtube să fie mai promptă.

Mircea Toma a declarat în emisiunea Proiect de ţară: România, de la Prima News, că instituţia, care se ocupă de emisiunile TV şi Radio, de câteva luni s-a modificat legea, pentru a transpune o Directivă a Uniunii Europene, şi extinde astfel reglementările şi asupra spaţiului digital.

”Suntem în plin proces de adaptare a normelor de utilizare a acestei legi, în ceea ce priveşte legislaţia secundară, Codul audiovizual, ca să vedem cum putem să îl aplicăm şi în ce măsură se potrivesc normele pentru televiziune pentru audiovizualul de pe diversele platforme folosite frecvent în România, Facebook, Youtube şi Instagram”, a explicat Toma.

Plaformele vor regla conținutul

El a precizat că Directiva europeană, aşa cum este adoptată de lege, spune că cei care trebuie să reglementeze sunt chiar susţinătorii, platformele.

”Platformele au nişte norme, cu reguli, pe care utilizatorii, respectiv persoanele care urcă pe Youtube un material audiovizual, trebuie să le respecte. Dacă nu le respectă, materialele pot fi şterse, şi, mai mult de atât, conturile pot fi desfiinţate”, a mai arătat Mircea Toma.

Reprezentantul CNA a precizat că datoria de a reclama este la noi, la public, în calitate de cetăţeni.

”Probabil că în viitorul apropiat, CNA va deţine o calitate specială, de ”trusted partner” de partener investit cu o încredere mai consistentă, în aşa fel încât atunci când reclamă CNA-ul, reacţia Youtube să fie  mai promptă”, a precizat Mircea Toma.