Zăpada mieilor. Ce înseamnă și cât e de importantă pentru agricultură

În tradiția populară, ultima ninsoare din an, înregistrată în general în luna martie, uneori în prima parte a lunii aprilie, este numită zăpada mieilor.

Această ninsoare este ultima din sezonul de iarnă și este un indicator al venirii primăverii. Zăpada mieilor este considerată ultima suflare a iernii și a primit aceast nume deoarece în această perioadă sunt aduşi pe lume mieii, simbolul primăverii.

O altă explicație pentru numele de zăpada mieilor este aceea că atunci când ninge în martie, fulgii sunt mari și pufoși și le amintesc oamenilor de mielușei.

Agricultorii spun că această ultimă zăpadă este foarte importantă pentru culturi, deoarece reprezintă o rezervă de apă în sol, care va ajuta plantele să crească.

Totuși, există și posibilitatea ca această zăpadă să dăuneze culturilor. Dacă ea vine prea târziu și este însoțită de viscol și temperaturi negative mai multe zile la rând, atunci agricultorii nu mai sunt la fel de fericiți.

Legenda care stă la baza ninsorii mieilor

Tradiția zăpezii mieilor este legată de legenda Babei Dochia, a Mărțișorului și a Dragobetelui, principalele sărbători românești din această perioadă.

Legenda spune că Baba Dochia avea un fiu pe nume Dragobete. Acesta s-a îndrăgostit de o fată frumoasă şi tânăra ca primăvara și a decis să se căsătorească cu ea. Mama sa nu a fost, însă, de acord și a decis să scape de viitoarea sa noră. Dochia i-a dat fetei un ghem de lână neagra şi i-a cerut să se ducă la râu să-l spele până se face alb.

Logodnica lui Dragobete s-a supus și a încercat din răsputeri să albească ghemul, dar fără succes.Din cauza frigului și a apei înghețate, mâinile fetei au început să sângereze, dar ea a refuzat să plece spre casă până nu-şi îndeplinea sarcina.

Impresionat de durerea fetei, Iisus Hristos i-a apărut în cale, i s-a prezentat drept Mărțișor, şi i-a dat o floare roşie, spunându-i să spele lâna cu ea. Făcând ce i s-a spus, fata a reușit să facă lâna albă. Fericită, ea s-a întors acasă și i-a povestit viitoarei soacre ce s-a întâmplat.

Citește și: De ce e bine să porți Mărțișorul. Rolul șnurului alb-roșu în viața noastră

Baba Dochia nu l-a recunoscut pe Iisus Hristos și, crezând că a venit primăvara, și-a luat cele 9 cojoace și a urcat cu oile pe munte. Cu fiecare zi care trecea, baba mai dădea jos câte un cojoc, pentru că afară se încălzea.

În cea de-a 10 zi, când Baba Dochia a rămas doar în cămașă, pe munte a venit un viscol și ninsoare care au înghețat-o alături de oile sale, scrie lapensiuni.ro

Această ultimă ninsoare, care a înghețat-o pe Baba Dochia și oile sale, a primit numele de zăpada mieilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Cine este șeful de serviciu secret care s-a înrolat la AUR

Partidul lui George Simion a început să atragă ca un magnet o serie de rezerviști militari, iar de curând a făcut o achiziție de...

Caracatița politică și de afaceri din Dolj, păstorită de SRI, denunțată...

Un denunț exploziv la Serviciul Român de Informații, făcut de un afacerist din Craiova, cu circa o lună înainte ca Eduard Hellving să plece...