Efectele pandemiei: Zeci de milioane de angajați din toată lumea sunt în șomaj tehnic

Publicat: 09 dec. 2020, 22:00, de Raluca I. Heroiu, în ACTUALITATE , ? cititori
Efectele pandemiei: Zeci de milioane de angajați din toată lumea sunt în șomaj tehnic
angajații din București au continuat să lucreze de acasă

Conform raportului PwC „Global Restructuring Trends”, la nivel mondial sunt în prezent mai mult de 40 de milioane de angajați care se află în șomaj tehnic.

Cei 40 de milioane de angajați aflați în șomaj tehnic provin din 37 de țări.

Conform aceluiași raport, de la începutul pandemiei de coronavirus, procesele de restructurare au înregistrat un nivel redus în Europa Centrală şi de Est. Excepțiile sunt România și Cehia.

„Activitatea de restructurare poate juca un rol cheie în sprijinirea afacerilor şi reducerea numărului de insolvenţe potenţiale şi menţinerea ratelor şomajului la un nivel scăzut. În prezent peste 40 de milioane de angajaţi din 37 de economii la nivel global se află în şomaj tehnic, iar previziunile nu sunt prea optimiste. De la începutul pandemiei, companiile s-au concentrat în principal pe păstrarea lichidităţii prin folosirea măsurilor guvernamentale de sprijin, precum şi pe reducerea costurilor şi stabilizarea lanţurilor de aprovizionare. De acum, ar trebui să se concentreze şi pe gestionarea datoriilor acumulate în perioada de blocaj al activităţii, restructurări financiare, consolidări şi dezinvestirea activelor non-core”, spun specialiştii.

De la începutul pandemiei România a înregistrat o creştere a numărului de insolvenţe.

”Până în prezent, atât ratele de insolvenţă, cât şi presiunile de restructurare au fost, în general, ţinute sub control de intervenţia guvernului prin măsuri precum amânarea la plata taxelor, garanţii pentru împrumuturi sau şomaj tehnic. Însă aceste măsuri sunt aplicate pe o perioadă determinată şi, odată ce vor înceta, este de aşteptat ca numărul insolvenţelor să crească. Iată de ce, pentru a avea şanse mai mari de a supravieţui, companiile trebuie să ia în considerare strategii de reconfigurare a planurilor şi operaţiunilor înainte ca guvernele să-şi retragă sprijinul. Unele companii au iniţiat deja planuri de restructurare încă din acest ultim trimestru al anului 2020 şi este de aşteptat ca această activitate să se intensifice în primul trimestru din 2021”, a declarat Dinu Bumbăcea, partener şi liderul Serviciilor de Consultanţă pentru Afaceri, PwC România.

Estimările PwC nu sunt foarte optimiste. Specialiștii se așteaptă ca rata insolvenţelor să înregistreze o creștere la nivel global.

Așteptările sunt ca anul viitor să crească rata insolvențelor în rândul companiilor care activează în domenii grav afectate de pandemia de coronavirus, cum ar fi cele din domeniul HoReCa sau al transporturilor.