Zeci de oameni exploatați prin muncă: Autoritățile române și cele britanice au colaborat pentru desființarea unei rețele de trafic de persoane

Publicat: 28 sept. 2021, 17:31, de Raluca I. Heroiu, în Ultimă oră , ? cititori
Zeci de oameni exploatați prin muncă: Autoritățile române și cele britanice au colaborat pentru desființarea unei rețele de trafic de persoane

Un număr de 84 de persoane, printre care patru minori, au fost victimele unei reţele de trafic de persoane.

Membrii rețelei se pare că transportau în Marea Britanie şi exploatau prin muncă persoane. Aceștia sunt cercetaţi într-un dosar penal constituit sub coordonarea DIICOT Braşov.

Rețeaua a fost înființată de câteva persoane din localitatea braşoveană Tărlungeni.

Conform unui comunicat, poliţişti de combatere a crimei organizate, sub coordonarea procurorilor DIICOT, au făcut 15 percheziţii domiciliare în judeţul Braşov şi pe teritoriul Marii Britanii, la Londra într-un dosar ce vizează un grup infracţional organizat, trafic de persoane şi de minori, în urma cărora vor puse în aplicare 16 mandate de aducere.

 „Începând cu luna februarie 2017, un număr de 8 suspecţi, conviețuind împreună în cadrul unor relații de familie specifice membrilor comunității rrome, au constituit un grup infracțional organizat, grup la care au aderat ulterior şi alte persoane şi care a avut ca scop racolarea, transportarea, cazarea și exploatarea prin muncă a unor victime vulnerabile economic și social.

Victimele au fost exploatate prin obligarea la muncă prestată în străinătate, în regiunea Kingsbury din Marea Britanie, în domeniul construcțiilor, fiind recrutate în mod direct de către traficanții, care au acționat în cadrul unui grup structurat”, potrivit comunicatului DIICOT.

Membrii grupului și-au racolat victimele inducându-le în eroare cu oferte de locuri de muncă în străinătate irezistibile în comparație cu nivelul lor de trai, promițându-le un salariu foarte mare în domeniul construcțiilor, fără să le solicite vreo calificare. Li se spunea, de asemenea, că se asigura cazarea și masa în condiții optime pe durata șederii lor în străinătate.

„Gruparea constituită în scopul exploatării victimelor prin supunerea acestora la muncă fără respectarea condițiilor de securitate și sănătate în muncă și-a desfășurat activitatea începând cu luna februarie 2017 şi până în prezent. Membrii grupului au acţionat în mod coordonat în scopul comiterii unor infracţiuni grave (trafic de persoane/trafic de minori), pentru a obţine direct un beneficiu financiar din exploatarea victimelor de sex masculin care au lucrat în folosul traficanților.

Membrii grupului au speculat vulnerabilitatea victimelor care nu aveau un loc de muncă și trăiau în principal din ajutor social, care proveneau din mediul rural, cu un nivel scăzut de școlarizare și educație, cele mai multe dintre victimele identificate având finalizate câteva clase sau studiile gimnaziale, ori nefiind școlarizate, cu mulți copii minori în întreținere și îngrijire.

Persoanele vătămate au fost transportate de către membrii grupării pe teritoriul Marii Britanii, unde, potrivit promisiunii anterioare, trebuiau să desfăşoare activităţi în construcţii. După ce au fost cazate în locuinţele închiriate de către membrii grupării, victimelor nu le-a mai fost permis să plece fără acordul traficanților, le-au fost reţinute actele de identitate fiind constrânse să muncească în folosul acestora pentru restituirea unor presupuse datorii ocazionate cu deplasarea și cazarea lor în străinătate”, se mai spune în comunicat.

Din cercetări a rezultat că cea mai mare parte din sumele încasate pentru munca prestată de către victime a fost reținută de către membrii grupării, fiindu-le remisă, ocazional, o sumă minimă de bani.

Totodată, s-a constatat că victimele erau supuse în mod regulat unor agresiuni fizice, trăiau în locuinţe insalubre, fiind nevoite de cele mai multe ori să-şi asigure hrana din pubele de gunoi.

Sumele de bani provenite din activitatea infracțională, în valoare de aproximativ 250.000 de lire sterline, au fost însușite de către membrii grupării, în vederea achiziționării de autovehicule, bijuterii, terenuri și pentru construirea unor imobile.

Ca urmare a perchezițiilor făcute în județul Brașov, au fost identificate 29 de victime, 4 dintre acestea fiind minore, iar în Marea Britanie au fost identificate 55 de victime care au fost preluate în centre de protecție unde urmează să le fie acordat sprijin material și consiliere medicala și psihologică.

Totodată, au fost descoperite diverse sume de bani, bijuterii de aur, documente care atestă transferul mai multor sume de bani și documente de călătorie.

La activitățile desfășurate pe teritoriul Marii Britanii a participat și o echipă formată din procurori din cadrul DIICOT- Structura Centrală şi ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Brașov.