Zeci de tone de brazi naturali de Crăciun, transformați în compost la Galați

Gălățenii care au optat pentru tradiționalul brad natural de Crăciun au posibilitatea de a îndrepta, fie și într-o foarte mică măsură, răul făcut naturii prin tăirea unui brad care să le înfrumusețeze casele doar câteva zile, prin donarea acestui brad pentru a fi transformat în îngrășământ natural pentru spațiile verzi din oraș.

Serviciul de salubritate din cadrul Primăriei Galați, Ecosal SA, a demarat o campanie de colectare a brazilor naturali de Crăciun, care pot fi transformați în compost pentru întreținerea spațiilor verzi.

Gălățenii sunt îndemnați să aducă brazii naturali, fără niciun fel de ornamente, lângă containerele de la punctele de colectare a deșeurilor din cartiere de unde vor fi preluați de către echipele „Ecosal”.

Ca în fiecare an, sunt preluați din oraș brazii naturali ce pot fi transformați în compost pentru dezvoltarea plantelor și întreținerea spațiilor verzi. Astfel, gălățenii pot lăsa brazii naturali lângă containerele de la punctele de colectare a deșeurilor din cartiere de unde vor fi preluați de către echipele Ecosal. Brazii pot fi aduși direct și la Punctul verde de lângă Talcioc sau la stația de sortare și compostare din zona Barboși”, a anunțat primarul Ionuț Pucheanu.

Potrivit acestuia, „anul trecut s-au preluat din oraș 50 de tone de brazi care au fost transformați în compost”.

Instalație de tocat

La staţia de compost, brazii intră într-o instalaţie de tocat, iar apoi materia biodegradabilă rezultată în urma tocării este așezată în brazde cu ajutorul unui utilaj special, iar o dată pe săptămână aceste brazde sunt întoarse.

Materialul este păstrat timp de 4 săptămâni în condiții speciale, la temperatură şi umiditate controlate. Apoi, materialul este ţinut încă 7 săptămâni la maturare. După trei-patru luni rezultă compostul care este folosit în amenajarea spaţiilor verzi.

Pretul unei tone de compost din brazi ajunge la 179 de lei pe tonă.

Îngrășământul obținut este folosit pentru spaţiile verzi din oraș, dar este la mare căutare și printre legumicultorii din Matca, unul cele mai mari bazine legumicole din ţară, unde la acest moment este pregătită cultivarea plantelor din prima recoltă de roșii, castraveți și ardei, din primăvara lui 2023.

Mai multe articole...

Cele mai noi articole

Horia Constantinescu pleaca de la ANPC

Horia Constantinescu pleacă de la ANPC! ”Am scris o pagină de...

Horia Constantinescu, șeful Agenției Naționale pentru Protecția Consumatorului, a anunțat joi că pleacă din instituție! A fost desemnat candidat PSD la Primăria Constanța. Horia...

Statul își vinde pe nimic partea din UM Drăgășani, deținută până...

Guvernul adoptă azi o Hotărâre privind aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli aferent activităţii de privatizare al Ministerului Economiei, Antreprenoriatului si Turismului pe anul...