Zelenski a prezentat „formula ucraineană pentru pace”: o listă cu10 propuneri

Ucraina ar accepta o pace cu Rusia dacă ar fi îndeplinite zece condiții, a anunțat  marți președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, în discursul adresat participanților la Grupul celor Douăzeci (G20), reunit în Indonezia.

„Pentru a ne elibera întregul pământ de invadatori, va trebui să luptăm ceva timp… Dar dacă victoria este a noastră și suntem siguri de acest lucru, atunci nu ar trebui să încercăm să punem în aplicare formula noastră de pace pentru a salva mii de vieți și a proteja lumea de noi destabilizări?

De aceea, vreau să prezint viziunea noastră asupra căii spre pace – cum să o realizăm cu adevărat. Și nu numai pentru noi, ci pentru voi toți, aliații și partenerii voștri”, a transmis Zelenski, conform Ukrainski Pravda.

Propunerile președintelui ucrainean

Potrivit președintelui, există un decalog cu soluții – și el dorește ca discuția despre acestea să fie publică, nu în culise.

Liderul ucrainean vrea ca „acest război rusesc agresiv să se încheie corect și pe baza Cartei ONU și a dreptului internațional, nu altfel”.

„Ucrainei nu ar trebui să i se ofere compromisuri cu conștiința, suveranitatea, teritoriul și independența. Respectăm regulile și suntem oamenii cuvântului. Ucraina a fost întotdeauna liderul eforturilor de menținere a păcii, iar lumea a văzut-o. Iar dacă Rusia spune că ar vrea să pună capăt acestui război, să o dovedească prin acțiuni.

Dacă nu există acțiuni adecvate pentru a restabili pacea, înseamnă că Rusia vrea pur și simplu să vă înșele din nou pe toți, să înșele lumea și să înghețe războiul doar atunci când înfrângerile sale au devenit deosebit de vizibile.

Nu vom lăsa Rusia să aștepte, să-și construiască forțele și apoi să înceapă o nouă serie de teroare și destabilizare globală. Sunt sigur că în acest moment este necesar și posibil să oprim războiul distructiv rusesc”, a transmis Zelenski.

Planul ucrainean de pace

Potrivit publicației ucrainene Ukrinform, planul în zece puncte prezentat de Volodimir Zelenski se referă la:

1) Securitate nucleară – Rusia trebuie să-şi retragă imediat trupele de la centrala nucleară din Zaporojie, care să fie plasată sub controlul AIEA şi al personalului ucrainean;

2) Securitate alimentară: Prelungirea acordului privind exportul de cereale ucrainene şi extinderea acestuia pentru ca nave cu alimente să poată pleca şi din porturile din Nikolaev şi Olvia.

De asemenea, Ucraina solicită tuturor ţărilor să se alăture iniţiativei Grain From Ukraine – asistenţă alimentară pentru cei mai săraci. Prima nava Nord Vind urmează să plece în Etiopia cu 27.000 de tone de grâu;

3) Securitate energetică. Zelenski a cerut accelerarea furnizării de sisteme de apărare antiaeriană şi de apărare antirachetă pentru ca Ucraina să se poată apăra împotriva noilor atacuri ruseşti asupra infrastructurii energetice.

Kievul propune trimiterea unei misiuni ONU pentru inspectarea infrastructurii energetice critice a Ucrainei în vederea evaluării daunelor şi a nevoilor de reconstrucţie şi pentru a preveni distrugerea lor în continuare. Volodimir Zelenski a cerut, de asemenea, o limitare a preţului la resursele energetice ruseşti.

4) Eliberarea tuturor prizonierilor şi a celor deportaţi în Rusia. Ucraina propune eliberarea prizonierilor după formula „toţi pentru toţi”;

5) Punerea în aplicare a Cartei ONU şi restabilirea integrităţii teritoriale a Ucrainei şi a ordinii mondiale;

6) Retragerea trupelor ruse şi încetarea ostilităţilor. Rusia trebuie să-şi retragă toate trupele şi formaţiunile armate de pe teritoriul Ucrainei, iar Kievul să poată prelua controlul asupra tuturor secţiunilor graniţei sale de stat cu Federaţia Rusă.

7) Justiţie. Întreaga lume trebuie să recunoască un tribunal special instituit pentru crima de agresiune rusă împotriva Ucrainei şi crearea unui mecanism internaţional care să compenseze toate pierderile cauzate de război;

8) Ecocid, nevoia de protecţie imediată a naturii. Ucraina are nevoie de ajutor pentru deminare, fonduri şi tehnologii pentru restabilirea instalaţiilor de tratare a apei;

9) Prevenirea escaladării. Ucraina are nevoie de garanţii de securitate, proiectul lor Kyiv Security Compact fiind deja prezentat de Kiev.

10) Stabilirea sfârşitului războiului. „Când toate măsurile antirăzboi vor fi implementate, când securitatea şi justiţia vor începe să fie restabilite, părţile trebuie să semneze un document care să stabilească sfârşitul războiului”, a spus Zelenski.

Acesta a menționat că există deja o experiență pozitivă a inițiativei de export de cereale, în care ucraina, Turcia și ONU sunt implicate, pe de o parte, și, pe de altă parte, Rusia, Turcia și ONU.

În opinia sa, punerea în aplicare a fiecăruia dintre aceste puncte poate funcționa astfel, în cazul în care părțile pot fi state diferite care sunt pregătite să preia conducerea într-o anumită decizie.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Cine este șeful de serviciu secret care s-a înrolat la AUR

Partidul lui George Simion a început să atragă ca un magnet o serie de rezerviști militari, iar de curând a făcut o achiziție de...

Ce discuții poartă un șef din poliție cu interlopii! DGA și...

Șoc în instituția poliției din Buzău, odată cu dezvăluirile făcute publice de Ziarul Puterea privind presupusa implicare a șefului Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ)...