Ziua bilanțului DNA pe 2023, un an cu dosare grele

Publicat: 26 feb. 2024, 09:32, de Victor Scarlat, în ACTUALITATE , ? cititori
Ziua bilanțului DNA pe 2023, un an cu dosare grele

Luni, Direcția Națională Anticorupție (DNA) prezintă, public, bilanțul de activitate pentru anul 2023. Evenimentul are loc cu participarea șefilor instituțiilor judiciare din România.

Procurorul șef al DNA, Marius Voineag, va prezenta statistica cazuisticii Direcției pe care o conduce din anul 2023. Pe lista dosarelor importante se află cazul fostului președinte al CJ Vaslui, Dumitru Buzatu (PSD), prins în flagrant delict cu o valiză cu 1,25 de milioane de euro. Buzatu a fost arestat preventiv, iar ulterior trimis în judecată pentru luare de mită.

Cel mai recent caz este cel al presupusei mite pretins încasate de președintele CJ Prahova, Iulian Dumitrescu (PNL), prin intermediul conturilor surorii sale și a cumnatului. Cazul se află în continuare în cercetare.

Dosarele Pandemiei la DNA

2023 a fost și anul în care DNA s-a remarcat pri faptul că a cerut ridicarea imunității parlamentare pentru foștii miniștri ai Sănătății, Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, dar și pentru fostul premier Florin Cîțu. Acuzația este de pretinse fapte de abuz în serviciu privind achiziția de doze de vaccin. În dosar apare și numele unui secretar de stat de la momentul achizițiilor, Andrei Baciu.

Să ne reamintim, la data de 17 iunie 2020, Comisia Europeană a lansat Strategia europeană privind accelerarea dezvoltării, fabricării și distribuției vaccinurilor împotriva COVID-19 prin care propunea o abordare centralizată pentru achiziția unor opțiuni viabile de vaccinuri și care a presupus negocierea de către Comisia Europeană a unor acorduri de achiziție anticipată cu producătorii de vaccinuri în numele statelor membre.

Vaccinurile urmau să fie distribuite statelor membre UE în funcție de numărul populației. Statele membre puteau să utilizeze, într-un termen de 5 zile de la notificare, o clauză de „opt-out”, ceea ce însemna că nu erau obligate să suporte niciun fel de contribuție pentru vaccinurile pe care decideau să nu le solicite. Nu s-a întâmplat, însă.

Acum, sunt cercetate aspecte legate de modalitatea în care, în perioada ianuarie – mai 2021, persoane din Guvernul României, cu încălcarea dispozițiilor legale, ar fi contractat un număr mult mai mare de doze de vaccin (Pfizer și Moderna), deși numărul persoanelor eligibile pentru vaccinare comunicat de statul român Comisiei Europene era de 10,7 milioane.

„Căminele groazei”, un alt dosar celebru

„Căminele groazei” este un alt dosar important din 2023, în care sunt implicați funcționari și patroni aflați pe linia acordării de avize de funcționare unor cămine în care DIICOT a descoperit bătrâni chinuiți și maltratați de cei care trebuiau să îi îngrijească.

DNA a deschis dosare penale unor funcționari de la AJPIS Ilfov pentru fapte de abuz în serviciu și complicitate la aceste fapte.

Funcționarii sunt cercetați pentru modul în care au efectuat controale la unele centre, ai căror patroni erau anunțați anterior.