Ziua Forțelor Terestre, sărbătorită în Capitală. Care este programul activităților

Publicat: 23 apr. 2025, 06:14, de Patrisia Brătan, în ACTUALITATE , ? cititori
Ziua Forțelor Terestre, sărbătorită în Capitală. Care este programul activităților
sursa foto: prompt media

Anual, la data de 23 aprilie este marcată Ziua Forțelor Terestre, în aceeași zi în care se prăznuiește Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, ambele evenimente fiind sărbătorite de Armata Română în Capitală. Programul începe miercuri, de la ora 12:00, iar activitățile se desfășoară în Parcul „Carol I”.

23 aprilie – Ziua Forțelor Terestre

Cu această ocazie, Statul Major al Forțelor Terestre, marile unități militare organizează ceremonii militare la monumentele eroilor. Copiii și nu numai își pot pune fizicul la încercare în cadrul competițiilor sportive, dar se pot bucura și de activități cultural-educative. De asemenea, concertul fanfarei militare va fi nelipsit pe perioada evenimentului.

Activitățile se vor desfășura conform următorului program:

Miercuri, 23 aprilie, ora 12:00:

  • ceremonie militară și religioasă de depunere de coroane și jerbe de flori la Mormântul Ostașului Necunoscut;
  • între orele 11 si 15:00: expoziție de armament, standuri de prezentare a ofertei educaționale, concerte.

Sâmbătă și duminică între orele 11:00 și 18:00:

  • Parcul „Carol I” – Expoziție de armament, echipamente și tehnică militară, standuri de prezentare a ofertei educaționale și de promovare a carierei militare, expoziție cu tematică istorică, tiroliană, spectacole susținute de formațiile artistice ale cercurilor militare din subordinea Statului Major al Forțelor Terestre și de Formația Band of Brothers and Sisters, concerte de fanfară și exerciții demonstrative;
  • Mall AFI Cotroceni – Expoziție de armament, standuri de prezentare a ofertei educaționale, exerciții demonstrative de scrimă și spectacol susținut de elevii Colegiului Național Militar „Ștefan cel Mare” din Câmpulung Moldovenesc.

Duminică, începând cu ora 19:00, se vor efectua trageri cu torțe pe itinerarul Carol I – Palatul Parlamentului – Ministerul Apărării Naționale – Șos. Panduri – Palatul Cotroceni – Bd. General Paul Teodorescu – Drumul Taberei.

Vezi și: Lunea Albă, ziua în care se deschid porțile Raiului. Semnificații și tradiții în Săptămâna Luminată

Sfântul Mare Mucenic Gheorghe

Sfântul Gheorghe, numit și „purtătorul de biruință” este unul dintre cei mai importanți sfinți din calendarul creștin-ortodox.

În unele zone ale țării, pe 22 aprilie, în ajunul sărbatorii de Sfântul Gheorghe, are loc Sângiorzul vacilor sau Alesul. Sunt desfășurate mai multe obiceiuri ce marchează începutul anului pastoral, fiind o sărbătoare a ciobanilor.

Din bătrâni se spune în această zi de sărbătoare, casele se împodobesc cu plante pentru a marca renașterea naturii.