Ziua Internaţională Yoga, 21 iunie. Exclusiv: Câteva dintre cele peste 30 de beneficii pe care practica yoga le poate aduce

În fiecare an, pe data de 21 iunie, milioane de practicanţi din întreaga lume sărbătoresc Ziua Internaţională Yoga. Iar din 2016, acest stil de viaţă practicat de mai bine de 5.000 de ani este pentru prima dată sărbătorit şi în ţara noastră.

Statisticile internaționale arată, potrivit specuialiștilor, o pondere mai mare pe acest segment de public datorită faptului că acesta este informat și de regulă mult mai curios, însa practica yoga nu este deloc exclusivistă, ba dimpotrivă.

Yoga e o practică veche de 5.000 de ani, care combină posturi corporale (ASANA), cu tehnici de respirație și de ritmare a suflului (PRANAYAMA), relaxare și meditație. Specialiștii în yoga vorbesc despre o ‘‘liniștire a minții” prin intermediul căreia poate fi înțeleasă adevărata natură a existenței.

Salteaua, locul unde îți găsești liniștea

„Când practici yoga salteaua este locul unde îți găsești liniștea, pășești pe ea și parcă toate problemele dispar, intri în lumea ta, acolo unde ești tu cu tine și nimeni și nimic nu mai are loc. Poți aduce cu tine gânduri cu intenția de a le schimba, de a le liniști”, scrie pe blog Erica Nagy – instructor internațional de yoga, Cofondator&Yoga Teacher E-RYT 500 h la Yoga Academy Romania.

I-am adresat Ericăi de multe ori, de-a lungul timpului, întrebarea dacă este yoga importantă pentru starea noastră de bine și de fiecare dată i-am solicitat un răspuns…scurt. Deoarece subiectul este vast și, desigur toate cărțile de specialitate de fapt asta tratează.
„Yoga a intrat în viața mea în 2013 când am descoperit întâmplător această practică și de atunci crește iar eu o dată cu ea. Din dorința de a învață și a afla mai multe, practică mea a devenit o continuă învățare despre mine și despre relaționarea mea interioară și exterioară. Ca un efect al căutărilor mele am început din 2015 să predau ușor ușor frânturile pe care le-am cules și iată-mă azi aici împărtășind ce am trăit până acum, nerăbdătoare să aflu mai multe la un nivel din ce în ce mai profund”, mai spune Erica.
Te face mai fericit, te face mai atent

“Yoga e atât de importantă pentru sănătatea noastră cât o lăsăm noi să fie de importantă. Aș putea enumera, dintre cele peste 30 de beneficii pe care practica yoga le poate aduce: îmbunătățește flexibilitatea, crește forța musculară, ajustează postura, îmbunătățește starea încheieturilor, protejază coloana vertebrală, îmbunătățește sistemul osos, îmbunătățește sistemul circulator, drenează sistemul limfatic și îmbunătățește sistemul imunitar”, este de părere Erica.

„De asemenea, poate mări, sau poate scădea nivelul cardiac, în funcție de nevoi și practica adoptată, te face mai fericit, te face mai atent la modul de alimentație, micșoreaza nivelul de zahăr din sânge, te ajută să te concentrezi, îți relaxează sistemul, îmbunătățește echilibrul interior, susține sistemul nervos, reduce tensiunea de la nivelul membrelor, te ajută să ai un somn odihnitor, mărește capacitatea pulmonară, îmbunătățește sistemul digestiv, ofera liniște mentală, îți crește respectul de sine.

În plus, tot potrivit Ericăi, oferă putere interioară, ajută la înlăturarea durerilor cauzate de diferite afecțiuni, te ajută să stai departe de diverse dependențe nocive, îți mărește conștiinta de sine pentru transformare personală, „îți îmbunătățește relațiile cu exteriorul, îți ghidează corpul către autovindecare, ține alergiile și virușii departe de tine, te ajută să îi ajuți pe ceilalți etc. Dacă măcar unul din aceste motive este important pentru tine atunci practica yoga poate fi la fel de importantă”.

Un răspuns deloc scurt…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Wizz Air introduce trei curse noi din Cluj Napoca

Care este numărul de telefon al Wizz Air pentru România fără...

Călătorii care au întrebări sau nelămuri legate de rezervările de bilete de avion de la Wiz Air întâmpină, de regulă, dificultăți în a contacta...

Cine este candidatul AUR la șefia Consiliului Județean Maramureș

În deplasările sale prin țară, liderul AUR George Simion urmărește și identificarea unor candidați pentru alegerile locale, atât la primării, dar și la consiliile...