Zootehnia în UE: Românii cu oile, grecii cu caprele, iar spaniolii cu porcii

Spania, Franța și Germania dețin cele mai mari efective de animale din UE, în timp ce România se poate lăuda cu poziții de top doar la ovine, pentru că restul speciilor sunt în cădere liberă. 

Creșterea ovinelor, dincolo de tradiție, continuă să fie un sector de bază pentru zootehnia românească și probabil singurul pe creștere, spre deosebire de declinul din creșterea bovinelor și porcinelor.

Anul trecut, cele mai mari efective de ovine în UE, erau înregistrate în două ţări: Spania (15 milioane sau 25% din totalul UE de 60 milioane animale) şi România (10 milioane sau 17% din totalul UE), potrivit datelor Eurostat.

România se numără printre statele membre UE relativ specializate pe creşterea anumitor specii de animale, alături de Grecia, care este responsabilă pentru 25% din efectivele de caprine din UE, Irlanda, care este responsabilă pentru 9% din efectivele totale de bovine şi Danemarca, responsabilă pentru 9% din efectivele totale de porci.

La finele lui 2021, în UE erau 142 de milioane de porci, 76 de milioane de bovine, 60 de milioane de ovine şi 11 milioane de caprine.

Cine sunt principalii jucători în UE

Majoritatea efectivelor de animale din UE sunt crescute în doar câteva state membre: Spania (24% din efectivele totale de porcine, 25% din efectivele de ovine, 23% din efectivele de caprine şi 9% din efectivele de porcine), Franţa (23% din efectivele de bovine, 12% din efectivele de ovine şi caprine şi 9% din efectivele de porcine) şi Germania (17% din efectivele de porcine, 15% din efectivele de bovine, 3% din efectivele de ovine şi 1% din efectivele de caprine).

Dacă efectivele de ovine şi caprine din UE au înregistrat un trend descrescător susţinut, fiind cu 10% respectiv 13% mai mici în 2021 comparativ cu 2010, cele de porcine s-au majorat cu 2% în 2021, comparativ cu 2010.

Ce se întâmplă în România

În România, efectivele de ovine au crescut de la 8,8 milioane în 2012, până la peste 10 milioane de capete în 2021.

În aceeaşi perioadă, șeptelul a crescut şi la caprine, de la 1,26 milioane, până la 1,48 milioane de capete. În schimb, efectivele de porci au scăzut puternic de la 5,2 milioane, până la 3,6 milioane de capete, iar efectivele de bovine au scăzut uşor de la 2 milioane, până la 1,81 milioane de capete.

Mai multe articole...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole