Zvonuri despre posibila demisie a lui Macron în Franța. Președintele le respinge categoric

Publicat: 11 iun. 2024, 17:10, de Cristina Cohuț, în Internațional , ? cititori
Zvonuri despre posibila demisie a lui Macron în Franța. Președintele le respinge categoric

Președintele francez a respins categoric ideea unei demisii, subliniind faptul că va continua să rămână în funcție chiar și în situația în care opoziția de extremă dreapta, condusă de Marine Le Pen, ar câștiga alegerile legislative anticipate care vor avea loc între 30 iunie și 7 iulie. Această declarație provine dintr-un interviu acordat săptămânalului Le Figaro Magazine și citată de AFP.

Emmanuel Macron a exclus posibilitatea demisiei sale, ”indiferent de rezultatul” alegerilor legislative anticipate, care au fost convocate după înfrângerea partidului său în alegerile europene.

Întrebat de reporterii de la Figaro Magazine despre riscul ca Rassemblement National (RN), partidul de extremă dreaptă, să ceară demisia sa în cazul unei victorii în alegeri, președintele francez a respins ferm această ipoteză, conform AFP.

„Nu RN este cel care scrie Constituția, nici spiritul ei. Instituțiile sunt clare, la fel și locul președintelui, indiferent de rezultat. Este un intangibil pentru mine”, a răspuns el.

Conferința de presă programată inițial pentru marți de către Macron a fost amânată și va avea loc miercuri.

Amânarea evenimentului a generat noi speculații. Conform site-ului postului de radio Europe 1, există posibilitatea ca președintele să anunțe că își depune demisia fix înaintea alegerilor doar pentru a crește tensiunea și a mobiliza alegătorii împotriva partidului de extremă dreapta.

Trei conferințe săptămânale

În altă ordine de idei, Macron a reiterat disponibilitatea sa pentru o dezbatere cu Marine Le Pen, lidera fracțiunii de extremă dreapta din Adunarea Națională, care a fost dizolvată. „Bineînțeles! Sunt gata să port culorile noastre și să apăr proiectul nostru”, a spus el.

„Mă voi duce acolo pentru a câștiga”, a asigurat președintele într-un interviu acordat luni după-amiază, ziua de după anunțul său șocant privind alegerile anticipate, care a surprins pe toată lumea, inclusiv propriul său premier, Gabriel Attal.

În fața criticilor că ar fi „nebun” să provoace o astfel de schimbare radicală în peisajul politic, Emmanuel Macron a răspuns hotărât: „Deloc”. „Mă gândesc doar la Franța. A fost o decizie corectă, în interesul țării. Și le spun francezilor: nu vă fie teamă, mergeți la vot”, a mai adăugat el, conform AFP.

Conform postului BFMTV, bazate pe surse apropiate Palatului Élysée, Macron are în vedere să susțină mai multe discursuri în cursul lunii iunie și plănuiește „trei apariții pe săptămână până la alegerile legislative”.

„Primul eveniment major al acestui plan masiv de comunicare va fi conferința de presă de astăzi”, a declarat o sursă apropiată Președinției marți.

În cele din urmă, această conferință a fost amânată pentru miercuri la prânz.