10 ani de parteneriat strategic România – SUA. Declarația comună, publicată de Departamentul american de Stat

S-au împlinit 10 ani de la semnarea Declaraţiei Comune privind Parteneriatul Strategic SUA – România pentru Secolul XXI. Tot atunci s-a semnat şi Acordul privind amplasarea sistemului antirachetă în România. Departamentul american de Stat a publicat luni o declarație comună a guvernelor Statelor Unite și al României, la aniversarea acestor evenimente.

Astăzi se împlinesc zece ani de la semnarea a două instrumente relevante pentru pacea și securitatea Statelor Unite, a României și a țărilor aliate din Europa – Declarația Comună privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI între România și Statele Unite ale Americii și Acordul privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice.

În urma semnării Acordului privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice, România găzduiește, în prezent, sistemul de apărare antirachetă Aegis Ashore. În luna mai 2021 am sărbătorit cinci ani de la data la care sistemul Aegis Ashore a devenit funcțional.

Această aniversare reprezintă un punct important în relația noastră bilaterală. Reiterăm și sărbătorim prietenia noastră și cadrul diplomatic care au consolidat relațiile bilaterale, au susținut dezvoltarea democratică și integrarea euro-atlantică, au intensificat comerțul și investițiile și au contribuit la răspândirea pe scară largă a beneficiilor prosperității durabile.

Plecând de la punctul important reprezentat de aceste două aniversări, guvernele țărilor noastre își reînnoiesc angajamentul de a funcționa ca un bastion al valorilor euro-atlantice și de a extinde și aprofunda legăturile economice, culturale și interpersonale dintre națiunile noastre.

 Astăzi, reiterăm și sărbătorim cooperarea dintre noi și apreciem faptul că în viitor vom face față împreună provocărilor, în calitate de prieteni și aliați”, se arată în textul declarației, preluată și de Ambasada SUA de la București.

Și ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, a salutat celebrarea a 10 ani de la încheierea Parteneriatului Strategic România – SUA, în urma căruia cele două țări au convenit punerea în funcțiune a scutului antirachetă de la Deveselu.

Mai multe articole...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole