11 septembrie 2001 | Momente de reculegere în întreg oraşul New York (VIDEO)

Pe 11 septembrie 2001, în urmă cu 20 de ani, are loc cel mai tragic atentat terorist din istorie. Americanii țin momente de reculegere în întreg oraşul New York.

Primul moment de reculegere a fost ţinut sâmbătă, la ora locală 08:46, în memoria victimelor atacurilor teroriste din urmă cu 20 de ani.

La memorialul creat pe locul fostelor clădiri World Trade Center se află şi cuplul prezidenţial Biden, foştii preşedinţi Bill Clinton şi Barack Obama şi alţi politicieni.

La ora 08:46, pe 11 septembrie 2001 primul avion a lovit World Trade Center. Momentul de reculegere este urmat de citirea numelor celor 2.977 de victime ale atacurilor de către rudele îndoliate.

https://www.youtube.com/watch?v=RNXLP3WH7KQ

Citirea numelor va fi întreruptă de momente de reculegere care vor marca orele la care fiecare dintre celelelalte trei avioane s-a prăbuşit şi când clădirire au căzut. După al doilea moment de reculegere, la faţa locului Bruce Springsteen a cântat solo piesa „I’ll See You in My Dreams”.

La Pentagon a fost desfăşurat steagul american pe partea de vest a clădirii lovite de Zborul 77 în urmă cu 20 de ani.

Doi cimpoieri au interpretat „Amazing Grace”, în timp ce un câţiva lideri militari priveau solemn.

Faţada vestică a clădirii, care nu a încetat să funcţioneze, a fost reconstruită în decurs de un an de la atac.

În întreaga lume au loc sâmbătă manifestări de comemorare. Preşedintele Biden şi soţia lui, Jill, vor ajunge în toate locurile implicate în atacurile revendicate de gruparea al-Qaeda din Afganistan – New York, Shanksville, Pennsylvania şi Pentagon (Arlington, Virginia).

Atentatele din 11/09/2001

Patru avioane de pasageri au fost deturnate în acea zi. Două au lovit turnurile gemene World Trade Center din New York, unul s-a prăbuşit peste o clădire a Pentagonului, în apropiere de Washington DC, iar al patrulea, pe un câmp din Pennsylvania, după ce pasagerii au ripostat acţiunii teroriştilor.

Gruparea extremistă islamistă al-Qaeda a plănuit atacurile din Afganistan. Condusă de Osama Bin Laden, militanţii au învinuit Statele Unite şi aliaţii lor pentru conflictele din lumea musulmană.

Cincisprezece dintre cei care au deturnat avioane erau saudiţi, ca Bin Laden, doi erau din Emiratele Arabe Unite, unul din Egipt şi unul din Liban.

La mai puţin de o lună după atacuri, preşedintele George W Bush a condus invazia din Afganistan, susţinută de o coaliţie internaţională, pentru a eradica al-Qaeda şi pentru a-l prinde pe Bin Laden.

În 2011, trupele americane l-au localizat şi ucis pe Bin Laden în Pakistan.

Presupusul planificator al atacurilor din 11 septembrie 2001, Khalid Sheikh Mohammad, a fost arestat în Pakistan în 2003. De atunci el se află în custodia SUA în Guantanamo (Cuba) şi aşteaptă să fie judecat.

Trupele americane şi ale coaliţiei au părăsit Afganistanul după aproximativ 20 de ani, pe 31 august 2021.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...
Austria este una dintre țările care se opune ca România să adere la spațiul Schngen SURSA FOTO: https://www.schengenvisainfo.com/

Ce a cerut Austria ca România să intre în Spațiul Schengen

Refuzul categoric al Austriei de a intra România în Spațiul Schengen ascunde o mulțime de interese economice și financiare uriașe. Potrivit informațiilor noastre provenite din...